neMOČ PODEŽELJA

 

Že babica nekoč mi je dejala, ko kruh na mizo je dajala:
»Delaj dobro in dobro se povrne, nimajo vsi sreče, se hitro lahko obrne«.
Skromnost babice in lepota podeželja.
V zvezi se pomaga, naša je to želja, da naredimo nekaj za ljudi, da smo ljudje, pomagamo lahko vsi.

Uroš Kovačec,
Regijski predstavnik za Podravje

 

ZAKAJ?

Na podeželju se mladi srečujemo z mnogimi tegobami in težavami: pomanjkanjem kvalitetnih javnih storitev, nestabilno življenje (naravne ujme, ekonomska nestabilnost, nespoštovanje in nerazumevanje širše družbe), slabe odkupne cene, dražji repromaterial, oslabljena komunikacija, zapiranje trga. Duševne stiske se povečujejo in so še vedno tabu tema.

 

NAMEN

S pomočjo projekta želimo povečati pismenost na področju duševnega zdravja na kmetijah ter med posamezniki dvigniti zavest o pomenu duševnega zdravja za kvaliteto življenja na kmetiji in širše. Razširiti želimo posameznikovo dojemanje o pomembnosti le-tega ter opolnomočiti mlade za prepoznavanje različnih duševnih stisk in načinov spopadanja z njimi.

 

GLAVNI CILJI PROJEKTA

Omiliti družbeno stigmo o duševnem zdravju na podeželju in oblikovanje smernic za dolgoročno delovanje sistema na področju duševnega zdravja v Sloveniji. Teme duševnega zdravja vključiti v plan dela KGZS ter umestiti temo v program izobraževanja za mlade prevzemnike.

 

KAKO?

Glavnino projekta predstavlja 8 srečanj, ki so potekala online. Rezultate vseh 8 srečanj smo analizirali, njihove zaključke bomo predstavili na sejmu AGRA.

neMOČ PODEŽELJA

 

Vabimo vas, da si preberete kako so potekala naša srečanja, kaj vse smo se pogovarjali, se naučili in kdo vse je bil z nami. Za MOČno PODEŽELJE.


Namen delavnic je bil, da razširimo naše dojemanje duševnega zdravja ter opolnomočenje različnih deležnikov za prepoznavanje različnih duševnih stisk in načinov spopadanja z njimi.

Vse preveč smo potiskali tematiko duševnega zdravja in z njo tesno povezano temo kvalitete življenja na kmetiji na stranski tir. Stiske pa so se povečevale. Želimo, da skupaj z nami omilite družbeno stigmo o duševnem zdravju in skupaj oblikujemo smernice za dolgoročno delovanje sistema na področju duševnega zdravja za kmete v Sloveniji. Tudi po vzoru tujine.

Preko naših delavnice smo udeležencem omogočili, da povedo svoje poglede in strukturirano izrazijo svoje mnenje, in s tem dali možnost soodločanja o v(n)aši prihodnosti življenja na podeželju.

 

2. februar 2021
Območje KGZ Celje

9. februar 2021
Območje KGZ Novo mesto

18. februar 2021
Območje KGZ Kranj

23. februar 2021
Območje KGZ Maribor

2. marec 2021
Območje KGZ Ptuj

9. marec 2021
Območje KGZ Murska Sobota

16. marec 2021
Območje KGZ Ljubljana

25. marec 2021
Območje KGZ Nova Gorica

 

OMRA je inovativen program, v katerem boste pridobili odgovore na številna vprašanja o motnjah, povezanih s stresom in o motnjah razpoloženja, kamor spadajo tudi depresija, anksiozne motnje in bipolarna motnja razpoloženja.

Program je namenjen tako tistim, ki se soočajo s težavami, kot njihovim svojcem ter širši zainteresirani, tudi strokovni javnosti.

Na spletnem mestu smo za vas pripravili sodobne izobraževalne vsebine in pripomočke.

Zveza slovenske podeželske mladine je pridružen partner omre.

Vabimo vas, da pregledate njihovo spletno stran in se prijavite na njihove novičke:www.omra.si

 

Prispevki - neMOČ PODEŽELJA