Področja dela

Mladinsko delo in neformalno izobraževanje

Mladinsko delo in neformalno izobraževanje prepoznavamo kot pomemben povezovalni člen med mladimi ter lokalno in širšo skupnostjo oz. družbo. S tem je mladim omogočeno pridobivanje novih znanj, kompetenc, veščin in izkušenj, preko katerih gradijo na svojem osebnostnem razvoju in prispevajo k razvoju družbe ter okolja v katerem živijo in delujejo.

Mladi s podeželja smo velikokrat v podrejenem položaju, saj zaradi oddaljenosti, slabih prometnih povezav, slabe infrastrukture itd. še težje dostopamo do takih oblik dela in izobraževanj.

Področje je preplet najrazličnejših vsebin. Sami smo jih razdelili na 3 sklope:

- delo z društvi (#ekipazapodporodruštev)
- delo z otroki (#teamFROCI)
- neformalno izobraževanje (#štalaTRENERJEV)

Urša Skube

Vodja področja za mladinsko delo in neformalno izobraževanje
ursa.skube@zspm.si

Več o meni

V kolikor potrebujete pomoč na katerem izmed naštetih področij se lahko
obrnete na vodjo področja ali nam pišete na e-mail področja.

#Ekipa za podporo društvom

Društva so tista, ki preko mladinskega dela vzajemno doprinašajo k razvoju mladih in lokalne skupnosti. Ker društva podeželske mladine mnogim mladim s podeželja ponujajo edina prijazna, vključujoča in varna okolja, v katerih pridobijo priložnosti za izražanje, učenje in nabiranje novih izkušenj...

Le ta velikokrat ponujajo širok spekter aktivnosti- od športnih, kulturnih, izobraževalnih in še in še... Velikokrat pa se pri vodenju, oblikovanju in izvajanju teh aktivnosti srečujemo z zadržki, vprašanji ter raznoraznimi izzivi...

Sklop je namenjen zato k spodbujanju delovanja društev, motivaciji članov in pomoči pri pripravi projektov in dogodkov lokalnih društev.

Katja Šturm

Vodja ekipe za podporo društvom
katja.sturm@zspm.si
podporadrustvom@zspm.si


Več o meni

#teamFROCI

Je skupina mladih podeželanov iz različnih društev, ki želi prenesti znanje iz kmetijstva na vse male (in malo večje) froce - otroke. Člani prihajajo iz različnih koncev in krajev, z različno izobrazbo, vendar z enako željo - oblikovati dostopne vsebine za male in velike. Med njimi so tako učiteljice, študentke pedagoških fakultet, grafičnega oblikovanja, kmetijskih in drugih naravoslovnih smeri, mladi kmetje in dijaki srednjih šol.

Klavdija Bastl Enci

Regijska predstavnica za CELJE
klavdija.bastlenci@zspm.si
teamfroci@zspm.si


Več o meni

Si učitelj, ki želi popestriti učencem pouk? Si mlad podeželan in te zanima delo z otroki? Si voditelj/animator oratorija, tabora, počitniškega varstva in raznih ostalih druženj ter si želiš obogatiti svoj program aktivnosti? Potem smo mi pravi zate - kontaktiraj vodjo ekipe ali nam piši na teamfroci@zspm.si.

Aktualno na področju dela

Majske igre so največji študentski projekt v Sloveniji, ki združuje tri sklope: kulturo, šport in - Preberi več
✨ IZZIV podeželske mladine - 30 koscev na Evropskem prvenstvu✨ Druženje in tekmovanje koscev iz - Preberi več
Stična, 10.-12. maj Pretekli majski delovni vikend lahko predstavimo kot 1. delovni vikend nove ekipe, - Preberi več

#štalaTRENERJEV

Sklop zaobjema celoto in naslavlja mladinsko delo ter neformalno izobraževanje ZSPM. Prednostne naloge so oblikovanje in načrtovanje izobraževalnih procesov oz. dogodkov ter gradiv in literature, aktivno vključevanje v oblikovanje mladinskih politik ter prepoznavanje in vrednotenje učinkov mladinskega dela in izobraževanja ZSPM. Primarna naloga je vzpostavitev pilotnega sistema izobraževanja za podeželske voditelje oz. voditeljice, ter podeželske trenerje oz. trenerke, preko katerega bomo izobrazili naše člane v kompetentne vaditelje in trenerje ki bodo delovali in nadgrajevali vsebino društev z novimi, drugačnimi, neformalnimi pristopi.

Ekipo sestavljajo mladi, lahko jim rečemo kar trenerke in trenerji, z razvitim čutom za oblikovanje, vodenje in fasilitiranje najrazličnejših aktivnosti. Člani Štale so nepogrešljiv del prav vsakega sklopa in prav vsakega področja ZSPM, saj predstavljajo gonilo in zakladnico idej za izvajanje aktivnosti.

Urša Skube

Vodja področja za mladinsko delo in neformalno izobraževanje
ursa.skube@zspm.si
stalatrenerjev@zspm.si


Več o meni