ZSPM logotipZSPM logotipZSPM logotipZSPM logotip
  • Domov
  • Društva
  • Dogodki
  • Področja dela
    • Mladi kmetje in kmetijska politika
    • Mladinske politike in razvoj podeželja
    • Mladinsko delo in neformalno izobraževanje
    • Mednarodno sodelovanje
  • Projekti
    • NAJ projekt & prostovoljec
    • Tradicionalni slovenski zajtrk = TSZ
    • neMOČ PODEŽELJA
  • O nas
    • Zgodovina
    • Vodstvo
    • Pisarna
    • Aktivnosti
    • Medijske vsebine
    • Splošni pogoji
  • Novice
  • Kontakt
  • Postani član
  • Vaše pobude
  • Buy now
Objavil/a Anja Mager na 25. maja, 2020

SKOZI OČI MLADEGA KMETA

Prašičereja je Ahilova peta slovenskega kmetijstva že kar nekaj let. Zaradi prašičje kuge so cene svinjine za kratek čas sicer zrasle in prašičerejcem poslale žarek upanja, a kaj hitro smo spet pristali na realnih tleh. Samooskrba ni merilo, na katerega se vedno lahko v gotovosti zanesemo, zagotovo pa kaže nekakšen trend v sektorju. Kar se tiče samooskrbe prašičjim mesom je ta že leta 2016 padla na 34,6%, preobrata pa tudi v letih kasneje ni bilo. Zanimiva primerjava je naša severna soseda, kjer je samooskrba že desetletje konstantno nekaj čez 100% – zadnji podatek za leto 2018 je 101%. Kaj je v Avstriji drugače, kot pri nas? Marsikdo najprej pomisli na ozaveščenost kupca, ki zagotovo močno prispeva k uspešnosti kmetov, ni pa vse. Ena izmed najpomembnejših trgovskih verig v Avstriji se je zavezala, da od sredine leta 2020 naprej prodaja samo še sveže meso avstrijskega porekla.

Kako je pri nas? Na strani kmetov pogosto ni niti označba porekla. Meso v trgovini (tudi od slovenskega proizvajalca) z oznako porekla »slovensko« se slovenskih tal pogosto prvič dotakne šele v zmrznjeni obliki. Podjetja meso prepakirajo, mogoče celo razkosajo, ter ga (v skladu z zakonodajo) prodajo pod oznako slovensko. Še tistih malo kupcev, ki dejansko iščejo lokalne, slovenske izdelke, v bistvu kaj hitro lahko kupi meso vprašljivega porekla in kvalitete. Politika sicer sprejema ukrepe za pomoč sektorju v težavah, ampak kot kaže je vse skupaj bolj samo sebi namen. Vsakič, ko se na trgu pojavi poceni meso, se od slovenskih rejcev (niti tistih s pogodbami) živali pač ne odkupuje. Kmetje smo vztrajni in naivni, računovodstva in točnih izračunov se poslužujejo le redki. Kljub temu je pričakovanje, da bomo v takih razmerah delali na dolgi rok, tragikomično.

Deli

Sorodne objave

3. avgusta, 2022

Vabimo na kviz PRAŠIČEREJA


Preberi več
1. avgusta, 2022

Demonstracijske kmetije v Sloveniji – posvet


Preberi več
1. avgusta, 2022

SILIRANJE KORUZE V SUŠI


Preberi več

Celovška 43 1000 Ljubljana

+386 041 711 618

info@zspm.si



Facebook Instagram YouTube

Prijava na e-novice

Uporabne povezave


  • Domov
  • Društva
  • Novice
  • O nas
  • Kontakt
  • Grafične vsebine
  • Splošni pogoji

Partnerji ZSPM

© 2018 ZSPM. Vse pravice pridržane. Izdelava strani NETX.si.