10. septembra smo na Dvoru Jezeršek izvedli našo prvo mednarodno online kuharsko delavnico. Blaž Demšar iz DPM Škofja Loka je mojstrsko zavihtel kuhalnico in pričaral poslušalcem iz različnega konca sveta prave domače kobariške štruklje.
Dogodek smo izpeljali skupaj z Rural Youth Europe – evropsko podeželsko mladino z željo promovirati slovensko tradicionalno hrano. Z nami so tako preko aplikacije Zoom kuhali mladi podeželani iz Finske, Švedske.. Pri izpeljavi so pomagali tudi naši člani – Anja Fortuna je prevajala celoten dogodek za naše prijatelje izven meja, Anja Mager in Janez Rakovec pa sta se kot vajenca v kuhinji odlično izkazala.
Si zamudil priložnost? Nič za to. Pripravili smo ti recept, postopek in celoten video posnetek našega dogodka! Na koncu članka pa si preberi, kaj je Blaž povedal o takšni obliki delavnice.
Kobariški štruklji – sestavine
- 700 g pšenične moke
- 6 dl vrele slane vode
- 1 dl vrelega mleka
- 250 g mletih orehov
- 150 g rozin
- 200 g sladkorja
- 200 g krušnih drobtin
- 150 g masla
- 1–2 žlici ruma
- limonova lupinica
- ščep cimeta
- 2 žlice medu
Postopek:
Moko stresemo v posodo in poparimo s slanim kropom. Poparjeno moko premešamo najprej s kuhalnico, nato pa nežno pregnetemo z rokami in oblikujemo debel svaljek. Za nadev v posodo stresemo mlete orehe, jih poparimo z mlekom in krepko premešamo.
V ponvi na maslu svetlo popražimo drobtine, rahlo, le toliko, da se navlažijo z raztopljenim maslom. Poparjenim orehom dodamo drobtine, sladkor, cimet, rum, limonovo lupinico in vse skupaj premešamo. Od testenega svaljka nato odrežemo košček testa in ga oblikujemo v kroglico (35-40 g). Kroglico s prsti raztegnemo, sploščimo, pomagamo si z moko, ki pa jo damo le na spodnjo stran testa. Zgornja stran naj bo brez moke, da se bodo stranice kasneje lepo zlepile.
Na košček testa položimo nadev, testo prepognemo in robova nad nadevom spojimo, stisnemo skupaj v polkrog. Tako pripravljen štrukeljček položimo na delovno površino in s pomokanim prstom na sredino naredimo jamico oziroma vanj nežno vtisnemo svoj prstni odtis. Štrukeljček položimo na pomokan prtič, da naredimo še druge. Kuhamo jih 10 minut v slanem kropu Ko priplavajo na površje, so kuhani. Zabelimo jih z mešanico raztopljenega masla in medu.
Delavnica v živo je bila zame prvič, in se je izkazala za zelo dobro izbiro. Delati v živo pred kamero je še nek dodaten pritisk, saj si ne smeš privoščiti nobene napake. Tudi mojima pomočnikoma je šlo odlično saj so jima štruklji odlično uspeli. Upam, da v bodoče izpeljemo še kakšno delavnico slovenskih tradicionalnih jedi, saj se mi zdi da so nekatere jedi že pozabljene in da jih ponovno obudimo.
Tako pravi naš Blaž. Kaj misliš ti? Izpeljemo še kdaj? Spremljaj nas še naprej na naši FB strani, mogoče pa naslednjič skuhamo tradicionalno jed iz tvojega kraja.