ZSPM logotipZSPM logotipZSPM logotipZSPM logotip
  • Domov
  • Društva
  • Dogodki
  • Področja dela
    • Mladi kmetje in kmetijska politika
    • Mladinske politike in razvoj podeželja
    • Mladinsko delo in neformalno izobraževanje
    • Mednarodno sodelovanje
  • Projekti
    • NAJ projekt & prostovoljec
    • Tradicionalni slovenski zajtrk = TSZ
    • neMOČ PODEŽELJA
  • O nas
    • Zgodovina
    • Vodstvo
    • Pisarna
    • Aktivnosti
    • Medijske vsebine
    • Splošni pogoji
  • Novice
  • Kontakt
  • Postani član
  • Vaše pobude
  • Buy now
Objavil/a Nastja Gregorec na 24. novembra, 2020

Skozi oči mladega kmeta

Vsako leto tretji petek v novembru praznujemo tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane.

Na ta dan se, še posebej v šolah, daje poudarek lokalni, slovenski hrani. Čeprav je letos za učence potekal ta dan doma, so mnogi starši pripravili svojim otrokom zajtrk z medom, maslom, kruhom, jabolki in mlekom. Na mnogih mizah se je (vsaj po slikah iz družbenih omrežij), prikazala Rama, toast kruh z obarvano moko, jabolka, ki niso videla slovenske zemlje in med, na katerem piše: mešanica medu, ki je iz EU in medu, ki ni iz EU.

Da se v šolah pogosto ne govori o kmetijstvu lahko izluščimo iz različnih zaključnih del pedagoških delavcev. Tudi obisk kmetij predstavlja trn v peti marsikateremu učitelju, saj se srečujejo z različnimi ovirami – tako organizacijskimi, disciplinskimi kot tudi časovnimi. Res pa je, da moramo dodati tudi omejitve, ki si jih zastavijo sami.

Mogoče, če bi bilo v šolah in vrtcih več govora o kmetijstvu, bi ga otroci in kasneje starejši bolj razumeli. Mogoče, če bi bilo v šolah in vrtcih več govora o kmetijstvu, bi imeli kakšno kmetico in kmeta več na podeželju. Mogoče, če bi bilo v šolah in vrtcih več govora o kmetijstvu, hrana ne bi bila samoumevna. Mogoče, če bi bilo v šolah in vrtcih več govora o kmetijstvu, bi kmetje in kmetice bili bolj spoštovani. Mogoče. Jaz trdno verjamem v to!

Ni dovolj, da imamo slovenski hrani posvečen samo en dan, ko pa nam kmet da hrano na krožnik vsak dan, večkrat na dan, je ključen del razvoja podeželja in obdelane krajine, skrbi za okolje… To je del kmetijstva, ki ga ostalih 365 dni pozabimo. Del kmetijstva, ki ga otroci, ter vsi mi, moramo spoznati, da bomo lahko del trajnostne zgodbe. Trajnostne družbe.

Ni potrebno, da vsak dan slavimo slovensko hrano. Je pa nujno potrebno, da nam kvalitetna hrana ni samoumevna, da vemo, kdo jo pridela, da prepoznamo pomembnost okoljskih, socialnih in ekonomskih funkcij kmetijstva in kmeta.

Nihče ne pričakuje, da je vsak vaš zajtrk tradicionalni, toda naj bo slovenski. S tem ne boste naredili usluge samo sebi, podprli boste slovenskega kmeta in investirali v slovensko podeželje.

Deli

Sorodne objave

3. avgusta, 2022

Vabimo na kviz PRAŠIČEREJA


Preberi več
1. avgusta, 2022

Demonstracijske kmetije v Sloveniji – posvet


Preberi več
1. avgusta, 2022

SILIRANJE KORUZE V SUŠI


Preberi več

Celovška 43 1000 Ljubljana

+386 041 711 618

info@zspm.si



Facebook Instagram YouTube

Prijava na e-novice

Uporabne povezave


  • Domov
  • Društva
  • Novice
  • O nas
  • Kontakt
  • Grafične vsebine
  • Splošni pogoji

Partnerji ZSPM

© 2018 ZSPM. Vse pravice pridržane. Izdelava strani NETX.si.