Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (skrajšano TSZ) in dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru, letos 17. novembra. Prvič so projekt izvedli že leta 2011, ko so otroci zajtrkovali z živili domačega izvora – s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora.
Stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev vas z »Recepti z okusi Slovenije« vabimo, da
podprete našo pobudo za obeleževanje tedna slovenske hrane od 13. do 19. novembra 2023.
Cilj projekta je povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko
verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti.
V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane, tradicionalne slovenske jedi s
ponosom umestite v osrčje jedilnikov – tako v javnih ustanovah kot v toplini vašega
doma. Naj vsak grižljaj odseva bogastvo in raznolikost slovenskih polj in vrtov,
sadovnjakov, vinogradov, travnikov, pašnikov ter gozdov.
Tudi ostale dnevne obroke,
kot so zajtrk, večerja in malica – le-te pripravite iz pridelkov in živil slovenskega
porekla. V toplini doma specite kruh in ga za zajtrk užijte v krogu najdražjih –
namazanega z maslom in medom, ob skodelici mleka ter sočnem jabolku. Zvrhana
skleda sveže zelenjave naj spremlja vaš vsakdan.
🥐 🍞 🥖
Prelistajte knjižico z okusnimi recepti tradicionalnih slovenskih jedi in jo prenesite na svoj računalnik ali pametni telefon.
Izjavo za javnost: iz dneva v teden slovenske hrane z “Recepti z okusi Slovenije” lahko prebereš 👇👇👇
Želiš izvedeti več o dnevu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku 2023?
Aktivnost se izvaja s pomočjo Ministrstva za zdravje in Mladinskega združenja za promocijo zdravja.