ABC O DOPOLNILNIH DEJAVNOSTIH
Vsaka kmetija ima potencial, da se razvije in omogoči novo delovno mesto. Pri tem pa sami sebe ne smemo omejevati z usmeritvijo. Ste vedeli, da lahko izbirate med 133 različnimi dopolnilnimi dejavnostmi? In, da so nekateri razpisi iz Programa razvoja podeželja namenjeni posebej nosilcem dopolnilnih dejavnosti in ne le nosilcem kmetij? Vam je poznano dejstvo, da je največ nosilcev kmetij moškega spola, medtem ko je največ dopolnilnih dejavnosti registriranih na ženske?
Vas zanima kaj potrebujete, če želite odpreti dopolnilno dejavnost? Kakšne so vaše obveznosti? Je nujno, da ste davčni zavezanec?
Če ste vsaj na eno vprašanje odgovorili pritrdilno in bi na kmetiji radi naredili korak naprej, ste vabljeni, da preberete in predvsem prisluhnete naslednjim informacijam, ki smo jih za vas v sklopu seminarja ABC o dopolnilnih dejavnostih pripravili na ZSPM.
Dopolnilne dejavnosti lahko pripomorejo h ohranjanju poseljenosti podeželja, omogočijo prihodek na kmetiji in zagotavljajo delovna mesta. Z dopolnilno dejavnostjo lahko pridelkom na kmetiji damo dodano vrednost, omogočimo uporabo znanj, ki so že na kmetiji… pa naj gre za strojne storitve, predelavo mesa, mleka ali vzpostavitev vrtca na kmetiji ali pa se ukvarjamo z drugo nekmetijsko dejavnostjo.
Naj vam na začetku podamo par zanimivih informacij o dopolnilnih dejavnostih:
- Registrirati je mogoče 133 dopolnilnih dejavnosti
- Leta 2018 je na 4606 kmetijah bilo registriranih kar 18.230 dopolnilnih dejavnosti, povprečno do pomeni 4 dd na kmetijo
- Naj povem, da je v Sloveniji slabih 70.000 kmetij, torej kmetije z dopolnilno dejavnostjo predstavljajo dobrih 6 % vseh kmetij v Sloveniji, potencial je ogromen
- Najpogosteje registrirana dopolnilna dejavnost so strojne usluge
Marsikdo si ne upa registrirati dopolnilne dejavnosti, ne poznajo prednosti, obstaja strah pred birokracijo in inšpekcijami. Ravno zato je naša prva panelistka, Andrejka Krt, vodja službe za dopolnilne dejavnosti in družbene storitve na podeželju na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Predstavila nam bo osnove, kako registrirati dopolnilno dejavnost, kakšne so njene ugodnosti v primerjavi z s.p.-jem in podala še mnoge druge odgovore.
Naša naslednja panelistka je Katja Temnik, mlada prevzemnica iz Žič pri Slovenskih Konjicah. Letos je bila razglašena za najboljšo podjetnico v kmetijstvu 2020 po izboru strokovne komisije. Lani inovativna mlada kmetica po izboru občinstva. Bivša uspešna košarkarica, ki je zamenjala igrišče za njivo, se ukvarja z ekološkimi zelišči. Več pa nam bo zaupala kar Katja sama.
Naslednja panelistka je Tina iz kmetije Pri Dimšarji. Doma imajo dopolnilno dejavnost peke kruha in slaščic. Ta dopolnilna dejavnost je ena izmed tistih, ki so v zatonu. Leta 2018 je imelo 297 kmetij registrirano to dopolnilno dejavnosti, leta 2015 pa kar 635. Tina prihaja iz Krnic pri Novakih v Poljanski dolini. Živi na gorski kmetiji, kjer se ukvarjajo z rejo krav dojilij. Pred dvajsetimi leti je mama ostala doma na kmetiji in je iskala način, kako na 830 nmv ustvariti dodaten prihodek. Tako se je začela dopolnilna dejavnost peke kruha. Kdo je Tina, kako usklajuje službo in delo na kmetiji pa nam bo povedala sama.
Po zaključenih predstavitvah je bil čas namenjen odgovorom na vprašanja, ki so jih zastavili poslušalci preko zooma in FB live prenosa. Kaj je poslušalce najbolj zanimalo in kako so se odzvali panelisti si lahko ogledate v spodnjem videu.
Za še več informacij vas vabimo, da si preberete naslednjih nekaj vrstic o osnovnih pogojih in pridobitev dovoljenja za DDK : https://e-uprava.gov.si/podrocja/kmetijstvo-gozdarstvo-prehrana/kmetijske-dejavnosti/dopolnilne-dejavnosti-na-kmetijah.html
- Za pridobitev dovoljenja za DDK potrebujemo 1 ha primerljivih površin v uporabi, za gozdarstvo morajo biti površine tudi v lasti, za čebelarstvo se ne potrebuje površin ampak 10 panjev (ne rabi met subv. vloge), zeliščarstvo 200 m2 zelišč
- Pridobitev dovoljenja za DDK in prekinitev DDK se uredi na upravni enoti, kjer podatke pošljejo naprej na AJPES in na FURS
- Oblika vloge ni predpisana, obvezni podatki pa so navedeni na tej povezavi : https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=595
- Predelava živil – registrirani obrati – manjši obrati evidentirani, večji registrirani, zahtevnejši odobreni obrati – obvezna priglasitev na UVHVVR, inšpekcijski nadzori
- 40 do 50 % lastnih surovin (40 % na OMD, drugod 50 %), dd vezane na tehnične zmogljivosti (npr. strojne storitve)
- Omejitve glede dokupa zaradi drugih zakonov – primer je nakup grozdja za predelavo v vino (ni dovoljeno po zakonu o vinu)
- Dopolnilno dejavnost lahko opravlja samo fizična oseba, ki je nosilec ali član kmetijskega gospodarstva – vezano je na osebo, ne na kmetijo
- Izobrazba za registracijo DD : najmanj srednjo strokovno izobrazbo s področja kmetijstva oziroma gozdarstva ali pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo oziroma mojstrski izpit s tega področja ali izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih prve stopnje oziroma raven izobrazbe, pridobljeno po študijskih programih, ki ustrezajo izobrazbi najmanj prve stopnje.
- Pridobitev lahko dovoljenja za DDK , če hodiš v službo, si študent ali si v pokoju.
Tipi DD navedeni v 3. členu: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED6925
Seznam možnih dopolnilnih dejavnosti – 133 – se najde tu: https://www.uradni-list.si/files/RS_-2014-012-00351-OB~P001-0000.PDF
FINANČNE OBVEZNOSTI: DDV – poračunavanje vstopnega in izstopnega davka, malo povezave z vodenjem poslovnih knjig za davčni namenvodenje poslovnih knjig za davčni namen – mali obseg (samo evidenca, do 3500€ prihodkovne ravni), normirani odhodki (vodi se prihodkovna stran, prizna je 80 % stroškov, ceduralna obdavčitev 20% od 20% prihodkov), ko se doseže do 40.000 € prihodkov se morajo voditi evidence dejanskih prihodkov in odhodkov (izračun ustvarjenega dobička za izračun davka).
SEZNAM SPECIALISTOV ZA DOPOLNILNE DEJAVNOSTI V SLOVENIJI:
MESO – Irena Kos (irena.kos@ce.kgzs.si), KGZ CE
TURIZEM – Renata Kosi (ztks@siol.net), KGZ CE
STROJNE STORITVE – Marjan Dolenšek (marjan.dolensek@lj.kgzs.si), KGZ LJ
VODNI ORGANIZMI – Miha Štular (miha.stular@kr.kgzs.si), KGZ KR
SADJE IN FERMANTIRANE PIJAČE – Tadeja Vodovnik Plevnik (tadeja.vodovnik@kmetijski-zavod.si), KGZ MB
ZELIŠČA – Jožica Kapun (jozica.kapun-marsik@kgzs-ms.si), KGZ MS
PREDELAVE ZELENJAVE IN POLJŠČIN – Stanislava Pažek (stanislava.pazek@kgz-ptuj.si), KGZ PT
MLEKO – Sara Ketiš (sara.ketis@kgz-ptuj.si), KGZ PT