CEJA – ASAJA seminar v Jerez de la Frontera
Jakob Globočnik, delegat ZSPM na CEJI se je konec februarja podal po nova znanja na jugozahod – v Španijo. Kaj je počel in kaj se je naučil? Preberi si njegov zapis spodaj. Seminarja se je udeležila še Doris Letina, ki je podpredsednica CEJE.

Piše Jakob Globočnik:
Od 22. do 24. februarja je Ceja v sodelovanju z ASAJA Joven v mestu Jerez de la Frontera v Španiji organizirala srečanje predstavnikov mladih kmetov in seminar. Cejine seminarje obiskujem od septembra, rad se jih udeležim zato ker mislim da lahko s tem prispevam k razvoju slovenskega in evropskega kmetijstva. Glavna tema dogodka je bila »pametno kmetijstvo za pametne kmete«. Pogovor je tekel predvsem o uporabi najsodobnejših tehnologij, ki izboljšujejo učinkovitost in trajnost kmetovanja in pa vseživljenjskem izobraževanju. Začeli smo se pogovarjati tudi o novi temi in sicer »psihičnem zdravju kmetovalcev«. Izpostavljeno je bilo občutno višje število duševnih stisk med zaposlenimi v kmetijstvu kot pa v ostalih panogah. To temo bomo nadaljevali na srečanju v aprilu.
Zadnji dan seminarja smo obiskali tri zelo zanimive kmetije, kakršnih večina od nas še ni obiskala.
Na prvi kmetiji so na pokritem zemljišču v velikosti 1 ha gojili vrsto kaktusa na katerem raste sadež pitaja. Pridelano pitajo, imenovano tudi zmajev sadež, pridelovalec izvaža po vsej Evropi. Čeprav sem pričakoval, da vode v Španiji ni v izobilju, me je na kmetiji najbolj presenetilo pomanjkanje vode. Za gojenje te kulture so se odločili, ker je primerna za sušnate razmere, pogoji na katerih je kmetija delovala pa so bili podobni puščavi. Voda je velik omejevalni dejavnik pridelave in kmetje na območju Andaluzije svojo proizvodnjo prilagodijo »vodnim pravicam«, ki so jim dodeljene.

Druga kmetija se je ukvarjala z gojenjem krompirja in korenja, vsakega letno pridelujejo na 100 ha. Imajo nov obrat v katerem vse pridelke takoj po prevozu iz polja operejo, spakirajo in odpošljejo po vsej Evropi. Zanimivo mi je bilo, da na kmetiji niso imeli prav nikakršnih skladiščnih kapacitet.



Na tretji kmetiji so se ukvarjali z gojenjem oljk iz katerih so sami izdelovali oljčno olje. Posluževali pa so se tudi novega načina gojenja oljk, kjer so le te posajene v gostih vrstah. S tem sistemom močno zmanjšajo količino ročnega dela. Na kmetiji so se ukvarjali tudi z vinogradništvom in imeli nekaj nasadov mandljev.

