Prvi podeželski film naše Julije Kordež, fotografinje in mednarodnice pri ZSPM je bil premierno predstavljen pred nekaj dnevi. 38 minut in 19 sekund dolga zabavna kuharska oddaja govori o kmetu, ki prideluje hrano in kuharju, ki išče kakovostne sestavine za svoje jedi. Mu je uspelo?
Iz ideje se rodi projekt
Korona in z njo vsi ukrepi nam niso pisani na kožo že en lep čas. Zaprtje trgovin, turizma, dogodkov, omejitve tu in tam. Le kmetije so ostale odprte in delale naprej. Kmetje in kmetice so pridno pridelovale hrano za vse nas. Vendar je korona udarila tudi na podeželju. Pomanjkanje turizma, zaprtje meja, strah odhoda od doma so zmanjšali prihod potrošnikov v kmečke trgovinice. Nastala situacija je omejila tudi promocijo našega aktualnega nosilca naziva IMK Igorja Paldaufa.
Ko smo pri ZSPM začeli razmišljati, kaj in kako bi povečali prepoznavnost IMK projekta in pomagali pri promociji Igorja, smo prišli na idejo o filmu. Kaj kmalu se je iz ideje rodil projekt in naša ekipa je zagrabila bika za roge oz. začela z pripravo scenarija.
Naš kuhar Blaž
Da je Blaž Demšar, mlad kuhar na Dvoru Jezeršek, naš kuhar, verjetno že ptički žvrgolijo. Kot član društva podeželske mladine Škofja Loka nam vedno priskoči na pomoč. Skupaj smo kuhali že na prvi mednarodni kuharski delavnici, v okviru projekta Rural up!. TUKAJ si lahko pogledate kako pripraviti odlične kobariške štruklje.
Tudi tokrat nas je Blaž sprejel odprtih rok v vrhunski kuhinji na dvoru Jezeršek, kjer smo iz domačih sestavin pričarali odlične jedi.
Z Blažem pa že kuhamo no, kujemo, nove načrte in projekte. Kje bomo kuhali in kaj bomo jedli pa izveste kmalu 🙂
Si iz pravega testa za IMK 2021?
Že naslov filma nas opomni na to, da bomo nekaj skuhali. In poleg hrane smo predstavili tudi razpis in vse pogoje za Inovativno mlado kmetico ali Inovativnega mladega kmeta 2021.
Režija in vodja projekta IMK 2021: Žan Koroša
Montaža in snemanje: Julija Kordež
Igralci: Igor Paldauf – IMK 2019, Blaž Demšar – kuhar na Dvoru Jezeršek, Anja Mager – predsednica ZSPM
Recepti
Z veseljem z vami delimo recepte za predstavljene jedi. Priporočamo ti, da si sestavine priskrbiš na lokalnih kmetijah, saj je okusnost jedi odvisna prav od njih. Naj se kuha iz slovenskih sestavin tudi v tvoji kuhinji!
ŠMORN
SESTAVINE:
- 0,5 l mleka
- 6 jajc
- 400 g moke
- Sol
- Olje
- 50 g masla
- 50 g sladkorja
- 20 g sladkorja v prahu
- 1 pest rozin
- 1-2 žlici ruma
- Marmelada iz aronije
SVINJSKA RIBICA NA POLENTI S KREMO MLADE KORUZE IN PARADIŽNIKOVA SALSA
Sestavine za 5 oseb:
- 1kg Svinjske ribice
- 50g Slanina(lardo)
- Olje
- Sol
- Poper
POLENTA:
- 350 g koruznega zdroba
- 1 liter mleka/smetane
- 0,5l vode
- 50 g masla
- sol
- 50 g naribanega sira
PARADIŽNIKOVA SALSA
- 200g češnjevih paradižnikov
- 50g šalotke ali rdeče čebule
- Balzamični kis
- Olivno olje
- Sladkor s sivko
- sol
KORUZNA KREMA
- 200g mlade koruze
- 0,2 l smetane
- 50 g masla
- Voda po potrebi
- Sol
- poper
zaHVALA
Največja zahvala velja naši Juliji, ki je s svojimi kamerami posnela vse scene in je ure in ure presedela pred računalnikom, da nam je pričarala tako lep film!
Posebna zahvala vsem nastopajočim – Igorju, Blažu in ekipi ZSPM, ki se je žrtvovala in pomagala pohrustati odlične pripravljene jedi. Tudi Dvoru Jezeršek, da nam je odstopil svojo vrhunsko kuhinjo in kmetiji Paldauf, za predstavitev in malico.
Zahvala tudi ekipi LedTeh, brez katere ne bi uspeli izpeljati vrhunske premiere.
In kdo bo IMK 2021? Mogoče si to TI, tvoj sosed, bratranec ali stric. Preberi razpisne pogoje in izpolni prijavnico TUKAJ.