Tudi letos bomo na tretji petek v novembru (19. 11.) obeležili dan slovenske hrane. Na ta dan po vsej Sloveniji poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že enajsti po vrsti. Namenjen je ozaveščanju in spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju živil iz lokalne bližine. Partnerji projekta Tradicionalni slovenski zajtrk letos prvič vabijo vse vzgojno-izobraževalne zavode in druge zainteresirane, da se v tednu pred dnevom slovenske hrane pridružijo tudi vseslovenski akciji s pripravo tradicionalnega slovenskega kosila.
Na pobudo čebelarjev
Bliža se dan slovenske hrane, ko se izvaja vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, in v katerega so vključeni vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi. Vsi vzgojno-izobraževalni zavodi so meseca oktobra že prejeli okrožnico s strani projektnih partnerjev, s katero so vabljeni k pripravi TZS in ozaveščanju otrok in mladostnikov, da hrana »ne zraste v trgovini« ter k razmisleku o zdravih prehranjevalnih navadah. Projekt spodbuja, da se živila za TSZ (med, maslo, mleko, kruh in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja) kupi čim bližje, s čimer se krepi spoštovanje do lokalno pridelane in predelane hrane in spodbuja kratke nabavne poti »od njive do krožnika«, ki varujejo in ohranjajo okolje.
Zajtrk…
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka tudi letos zagotavlja finančna sredstva, namenjena izplačilu pavšalnega nadomestila za nakup živil za izvedbo zajtrka. Pavšalno nadomestilo je bilo letos z 0,52 evra povečano na 0,63 evra na otroka oziroma učenca.
in kosilo v šoli
Novost letošnjega leta je, da so bili vzgojno-izobraževalni in drugi javni zavodi povabljeni, da se v tednu pred dnevom slovenske hrane poleg Tradicionalnega slovenskega zajtrka pridružijo vseslovenski akciji tudi s pripravo tradicionalnega slovenskega kosila. Glede na jesenski čas naj bi bila v tednu pred dnevom slovenske hrane (15.–19. november) prilagojena ponudba kosil, ki bi v čim večjem obsegu vključevala lokalne, sezonske jedi iz svežega ali kislega zelja in repe (jota, dušeno rdeče zelje …). Ta akcija spodbuja spoznavanje kulinarične in gastronomske dediščine slovenskega prostora, ki sovpada z letošnjim laskavim nazivom: Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021.
Zakaj slovenska hrana?
Dan slovenske hrane izpostavlja pomen lokalno pridelane in pripravljene hrane, ki je bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.
K temu bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v novembru pozivalo tudi z nacionalno oglaševalsko kampanjo »Ohranimo domače. Izbirajmo lokalno.«, s katero bo dodatno osveščalo in informiralo potrošnike o pomenu naše, lokalne hrane in jih spodbujalo, da posegajo po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev.
Dan slovenske hrane je tudi priložnost, da se spregovori o zmanjšanju zavržkov hrane in da se spodbuja zavedanje o pomembnosti ustreznega načrtovanja obrokov in s tem povezanih (velikokrat preobsežnih) nakupov hrane oziroma živil.
Mladi in TSZ
Lansko leto smo za vse otroke pripravili pester nabor dejavnosti, ki si jih lahko pogledate tukaj:
Letošnje leto pa smo se junija, na nadomestni termin TSZ, odpravili v 10 različnih šol. Mladi kmetje in člani podeželske mladine smo izvajali zanimive delavnice za otroke. Ker smo tudi zaključili likovni natečaj “Brez kmeta ni hrane”, smo zmagovalcem odnesli čudovita praktična darila. Več si lahko preberete tukaj:
Ker zaradi slabe epidemiološke slike v državi ne moremo ponovno obiskati šol, smo se odločili, da pripravimo pester nabor različnih aktivnosti na naši spletni strani. Vsak dan v naslednjem tednu bomo imeli poudarek na enem izmed sestavin zajtrka. Spremljajte nas!
Letošnji plakat:

Predvidena dogodka:
Novinarski zajtrk s člani medresorske delovne skupine projekta TSZ
Torek, 16. 11. 2021 (10.00–12.00)
Lokacija: Zadružna zveza Slovenije, Miklošičeva 4, Ljubljana
Na novinarskem zajtrku bo glavni govorec minister dr. Jože Podgoršek.
Novinarska konferenca Čebelarske zveze Slovenije ob dnevu shem kakovosti
Sreda, 17. 11. 2021 (ob 13.30)
Lokacija: Čebelarska zveza Slovenije, Brdo pri Lukovici 8, Lukovica
Na novinarski konferenci bo med drugim obravnavan dan slovenske hrane in TSZ.
Na novinarski konferenci bo glavni govorec minister dr. Jože Podgoršek.