neMOČ PODEŽELJA

 

Že babica nekoč mi je dejala, ko kruh na mizo je dajala:
»Delaj dobro in dobro se povrne, nimajo vsi sreče, se hitro lahko obrne«.
Skromnost babice in lepota podeželja.
V zvezi se pomaga, naša je to želja, da naredimo nekaj za ljudi, da smo ljudje, pomagamo lahko vsi.

Uroš Kovačec,
Regijski predstavnik za Podravje

neMOČ PODEŽELJA

 

ZAKAJ?

Na podeželju se mladi srečujemo z mnogimi tegobami in težavami: pomanjkanjem kvalitetnih javnih storitev, nestabilno življenje (naravne ujme, ekonomska nestabilnost, nespoštovanje in nerazumevanje širše družbe), slabe odkupne cene, dražji repromaterial, oslabljena komunikacija, zapiranje trga. Duševne stiske se povečujejo in so še vedno tabu tema.

 

NAMEN

S pomočjo projekta želimo povečati pismenost na področju duševnega zdravja na kmetijah ter med posamezniki dvigniti zavest o pomenu duševnega zdravja za kvaliteto življenja na kmetiji in širše. Razširiti želimo posameznikovo dojemanje o pomembnosti le-tega ter opolnomočiti mlade za prepoznavanje različnih duševnih stisk in načinov spopadanja z njimi.

 

GLAVNI CILJI PROJEKTA

Omiliti družbeno stigmo o duševnem zdravju na podeželju in oblikovanje smernic za dolgoročno delovanje sistema na področju duševnega zdravja v Sloveniji. Teme duševnega zdravja vključiti v plan dela KGZS ter umestiti temo v program izobraževanja za mlade prevzemnike.

 

KAKO?

Glavnino projekta bo predstavljalo 8 srečanj, ki bodo potekala online. Rezultate vseh 8 srečanj bomo analizirali in zaključke predstavili na sejmu AGRA.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite na delavnice neMOČ PODEŽELJA


Namen delavnic je, da razširimo naše dojemanje duševnega zdravja ter opolnomočenje različnih deležnikov za prepoznavanje različnih duševnih stisk in načinov spopadanja z njimi.

Vse preveč smo potiskali tematiko duševnega zdravja in z njo tesno povezano temo kvalitete življenja na kmetiji na stranski tir. Stiske pa so se povečevale. Želimo, da skupaj z nami omilite družbeno stigmo o duševnem zdravju in skupaj oblikujemo smernice za dolgoročno delovanje sistema na področju duševnega zdravja za kmete v Sloveniji. Tudi po vzoru tujine.

Preko naših delavnice vam bo dana možnost, da poveste svoje poglede in strukturirano izrazite svoje mnenje, in s tem soodločate o v(n)aši prihodnosti življenja na podeželju.

 
 

OMRA je inovativen program, v katerem boste pridobili odgovore na številna vprašanja o motnjah, povezanih s stresom in o motnjah razpoloženja, kamor spadajo tudi depresija, anksiozne motnje in bipolarna motnja razpoloženja.

Program je namenjen tako tistim, ki se soočajo s težavami, kot njihovim svojcem ter širši zainteresirani, tudi strokovni javnosti.

Na spletnem mestu smo za vas pripravili sodobne izobraževalne vsebine in pripomočke.

Zveza slovenske podeželske mladine je pridružen partner omre.

Vabimo vas, da pregledate njihovo spletno stran in se prijavite na njihove novičke:www.omra.si

 

Prispevki - neMOČ PODEŽELJA