NAJ PRNaj projektJEKT
podeželske mladine 2020

 

Izbor za naziv "NAJ PROJEKT podeželske mladine 2020"

Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) spodbuja razvoj lastnih izvirnih, drugačnih projektov med mladimi na podeželju, ki pomembno prispevajo k razvoju podeželske mladine.

V zadnjem času smo priča temu kako vi, mladi podeželani, s svojimi idejami in sporočili pripomorete k boljšemu jutri slovenskega podeželja. Vašo inovativnost in trdo delo tako nagradimo z nazivom "NAJ PROJEKT podeželske mladine".

Letošnji izbor smo zaradi neugodnih razmer primorani izpeljati malo drugače. Odločili smo se, da letošnji izbor »NAJ 2020« selimo na splet. V njem se bodo v obliki video predstavitev predstavila v(n)aša društva in projekti, ki jih le ta izvajajo znotraj svojega delovanja.

Naziv se podeljuje kandidatu – društvu, ki je član Zveze slovenske podeželske mladine, deluje lokalno v eni izmed 10 regij ZSPM ter bo s svojim oblikovanim videoposnetkom, ne le predstavil društvo ter projekte, ki jih društvo izvaja, naslavlja… temveč s svojim delovanjem in planom dela društva pomembno prispeval k ohranjanju in razvoju mladih na podeželju ter se odlikuje vsaj po enem od naslednjih vidikov:
  • prinaša nove ideje, pomembne za nadaljnji razvoj na svojem področju,
  • prinaša večjo prepoznavnost društva, mladih s kmetij, podeželja in s tem posledično Zveze slovenske podeželske mladine,
  • prinaša povečanje članstva.

Spletno glasovanje je bilo v projekt vpeljano z namenom širjenja video predstavitve društev, njihovih projektov in idej med kar največjim krogom ljudi, promocije kmetijstva ter mladih s podeželja, s tem pa njihovega poguma in inovativnih idej.

Glasujete tako, da si ogledate video predstavitve vseh 5-tih društev, ki jih je strokovna komisija izbrala in podala na spletno glasovanje ter se tako potegujejo za omenjeni naziv. Svoj glas za tisto video predstavite, ki vas je s svojo vsebino, inovativnostjo in kreativnostjo najbolj prepričala, lahko oddate s klikom na gumb "Oddaj glas" poleg videoposnetka ali na dnu strani.

Glasovi se zbirajo preko e-mail naslov. Z enim e-mail naslovom lahko glasujete le enkrat na dan, vse dni trajanja spletnega glasovanja. Glasovanje se začne v četrtek, 12. novembra 2020, ob 19. uri in zaključi v četrtek, 26. novembra 2020, ob 19. uri. Šteli bodo samo glasovi prejeti preko e-mailov. Število všečkov in deljenih objav na socialnih omrežjih ne bo upoštevano (bo pa zagotovo pripomoglo k številu glasov). Vsakršen sum zlorabe spletnega glasovanja bo strokovno preverjen in ob ugotovljeni zlorabi strogo kaznovan.

Zmagovalca bomo razglasili 28. novembra na podelitvi za izbor "NAJ 2020". Kako bo podelitev izpeljana boste izvedeli pravočasno. Končni rezultati, ki so sestavljeni iz 60% točk javnega glasovanja in 40% točk strokovne komisije bodo objavljeni na spletni strani ZSPM, po podelitvi. V primeru izenačenja, zmaga društvo, ki ima višji odziv s strani javnega glasovanja.

TOP 5 predstavitvenih videov se poleg naziva poteguje* tudi za eno izmed naslednjih nagrad:
*Društva, si bodo glede na doseženo mesto lahko samo izbrala nagrado (prvi izbira izmed vseh 5, drugi izmed 4, tretji izmed 3, četrti izmed 2, peti prejme preostalo nagrado).
H kandidaturi za naziv "NAJ PROJEKT podeželske mladine 2020" smo društva povabili v času pred razglasitvijo epidemije. Društva so snemanja tako izvedla pred epidemijo, med pripravo in snemanjem predstavitvenih videov pa so upoštevala vsa podana navodila in priporočila s strani države. V skladu s tem bo unovčenje nagrad možno po koncu trenutno razglašene epidemije.

Oglejte si TOP 5 video predstavitev,
ki se potegujejo za naziv "NAJ PROJEKT podeželske mladine 2020".

Kanček lepega sveta


Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje

Predsednica društva: Barbara Belšak
Regija: Podravje
Regijski predstavnik: Uroš Kovačec
Preberi več

Podravčani so živahna, delovna, srčna in predvsem pogumna ekipo, kateri ne uide prav nobeden izmed dogodkov ZSPM. Posebej ponosni so na njihov lanskoletni dosežek. Na kviz »Mladi in kmetisjtvo« so pometli s konkurenco in si prisvojili naziv državnih prvakov. Društvo šteje preko 100 članov, ki se zelo dobro zavedajo, kako pomembno je ohranjati ter spodbujati lokalno in domače. Trenutne razmere jih niso ustavile, kljub temu so pripravili čudovit video v katerem predstavijo prelepo in raznoliko podravsko pokrajin. Hkrati opisujejo delovanje društva ter raznoliko življenje in delo marljivih podravskih kmetov. Kako dobro so opravili svoje delo, presodite sami!


Belokranjska pravljica


Društvo podeželske mladine Metlika

Predsednik društva: Rok Šuštarič
Regija: Bela krajina
Regijski predstavnik: Marko Hlebec
Preberi več

DPM Metlika je edino in s tem nepogrešljivo društvo v belokranjski regiji. Poleg udeležbe na dogodkih ZSPM se lahko pohvalijo tudi z organizacijo lastnih dogodkov na zares visokem nivoju. Eden izmed njih je Kmečki praznik v sklopu katerega potekajo »vsem dobro poznane« mokre kmečke igre. Pravijo, da so vsestranski, marljivi in povezani, kar dokazujejo tudi z aktivno medsebojno pomočjo na njihovih kmetijah. Pred kratkim so si uredili tudi svoj društveni prostor, ki so ga poimenovali kar »Štala«. V njem kujejo načrte za nove prihajajoče projekte. Medse radi povabijo tudi člane ostalih društev podeželske mladine, katere vedno pogostijo z znamenito Belokranjsko pogačo. Oglejte si »Belokranjsko pravljico« in spoznajte DPM Metlika!


Povezovanje generacij


Društvo podeželske mladine Kalček

Predsednica društva: Nika Struna
Regija: Osrednjeslovenska
Regijski predstavnik: Žiga Moneta
Preberi več

Kalček je društvo iz okolice Ivančne Gorice, ki nas znova in znova preseneča. Z zavzetostjo, srčnostjo in nasmehom premagujejo vse izzive in preizkušnje. V videu so želeli poudariti pomen medgeneracijskega sodelovanja ter prenosa znanja med generacijami -to lepo prikažejo z gajbico domačih dobrot, katere sestavine prispevajo tako mladi kot stari. Kljub temu, da so si člani med seboj zelo različni, jih povezuje skupen cilj, cilj ohranjati in razvijati podeželje ter ponosno zastopati mlade s podeželja. Menijo, da smo mladi kot kalček, vzklijemo ter rastemo v društvu, ob tem pa razvijamo svoj potencial in postajamo nekaj izjemnega.


Back to the future


Društvo podeželske mladine Loška dolina

Predsednica društva: Eva Mlakar
Regija: Primorska z Notranjsko
Regijska predstavnica: Eva Mlakar
Preberi več

DPM Loška dolina je eno izmed »najmlajših« društev ZSPM. Že od samega začetka pogumno strmijo k povezovanju mladih, ohranjanju tradicije ob tem pa posebno pozornost namenjajo medgeneracijskemu povezovanju. Kljub kratkemu času obstoja društva so pridni Ložani izpeljali že kar nekaj dogodkov, Z njimi želijo povečati svojo prepoznavnost, ohraniti tradicijo njihovih čudovitih notranjskih krajev in za kmetovanje navdušiti čim več mladih. Pri izpeljavi dogodkov predsednici z veseljem na pomoč priskočijo prav vsi člani društva, vedno pa jih spremljata dobra volja in širok nasmeh. Sami pravijo, da imajo že polno idej za prihodnje projekte in sodelovanja. Nestrpno že čakamo, da vidimo kaj nam bodo mladi iz Loške doline še pripravili.


Korošci avžamo grta pa dovta


Društvo podeželske mladine Mežiška dolina

Predsednica društva: Nika Kotnik
Regija: Koroška
Regijska predstavnica: Dominika Klavž
Preberi več

Korošci so se snemanja lotili s polno mero humorja, a hkrati resnosti in strokovnosti. Sami sebe opišejo kot dobrovoljno mladino, ki je vedno pripravljena priskočiti na pomoč, hkrati pa tako med mlade in mlade po srcu želijo širiti zavedanje, kako pomembna sta podeželje in kmetijstvo v vsakdanu prav vsakega izmed nas. Svojo video predstavitev so posneli v dveh delih - prvi del si lahko pogledate kar na njihovem društvenem FB profilu, z drugim delom pa se potegujejo za naziv "NAJ PROJEKT podeželske mladine 2020" K snemanju so povabili tudi Anza in Mici, zabavna voditelja z zadnjih državnih kmečkih iger na Poljani, se ju še spomnite? V videu si poglejte kaj sta tokrat ušpičila.


Glasovanje je zaključeno.