NAJ PRNaj projektJEKT
podeželske mladine 2022

 

Izbor za naziv "NAJ PROJEKT podeželske mladine 2022"

Komisija bo pravočasno in pravilno prispele prijave (do 23. oktobra) na podlagi spodaj navedenih meril ocenila in izbrala najboljših 5 društvenih projektov, ki se bodo kasneje predstavili na 7-dnevnem spletnem glasovanju (od 14. do 20. novembra). Končna razvrstitev je odvisna od odločitve strokovne komisije, kot tudi odločitve javnosti. H končnemu seštevku točk namreč 60% prinese ocena strokovne komisije in 40% pa ocena dosežena s strani javnega glasovanja.

Kako glasujete?


Tako, da si ogledate video predstavitve vseh 5-tih društev, ki jih je strokovna komisija izbrala in podala na spletno glasovanje ter se tako potegujejo za omenjeni naziv. Svoj glas za tisto video predstavite, ki vas je s svojo vsebino, inovativnostjo in kreativnostjo najbolj prepričala, lahko oddate s klikom na gumb "Oddaj glas" poleg videoposnetka ali na dnu strani.

Glasovi se zbirajo preko e-mail naslov. Z enim e-mail naslovom lahko glasujete le enkrat na dan, vse dni trajanja spletnega glasovanja. Glasovanje se začne v ponedeljek, 14. novembra 2022, ob polnoči (velja že cel ponedeljek) in zaključi v nedeljo, 20. novembra 2022, ob polnoči (velja še cela nedelja). Šteli bodo samo glasovi prejeti preko e-mailov. Število všečkov in deljenih objav na socialnih omrežjih ne bo upoštevano (bo pa zagotovo pripomoglo k številu glasov). Vsakršen sum zlorabe spletnega glasovanja bo strokovno preverjen in ob ugotovljeni zlorabi strogo kaznovan.
Naziv NAJ PROJEKT podeželske mladine 2022 bo podeljen društvu, ki bo po mnenju strokovne komisije in javnega glasovanja prejel najvišje število točk.V primeru izenačenja, zmaga društvo, ki ima višji odziv s strani strokovne komisije. Projekti in njihove predstavitve bodo objavljeni na spletni strani in na družbenih omrežjih ZSPM.
TOP 5 predstavitvenih videov se poleg naziva poteguje* tudi za eno izmed naslednjih nagrad:

  • Ogled Šokčevega dvora in kampiranje v Starem podu ob prelepi Kolpi,
  • Ekskurzija v Bruselj in ogled Evropske komisije s strani evropskega poslanca Franca Bogoviča (EPP)
  • Kotizacija za državne kmečke igre 2023, ki jih prireja DPM Slovenske konjice
Naj prostovoljec pa se bo spustil po najdaljši jeklenici v Sloveniji - po Olimpline-u v Črni na Koroškem.

* Društva, si bodo glede na doseženo mesto lahko samo izbrala nagrado (prvi izbira izmed vsemi tremi, drugi izmed dvema, tretji dobi preostalo nagrado , ostala društva pa prejmejo praktične nagrade).

Oglejte si TOP 5 video predstavitev,
ki se potegujejo za naziv "NAJ PROJEKT podeželske mladine 2022".

VINSKA DEGUSTACIJA


DPM Sveti Jurij ob Ščavnici

Predsednica društva: Klementina Žunič
Regija: Pomurje
Regijska predstavnica: Marina Nemec
Preberi več

DPM Sveti Jurij ob Ščavnici, edino društvo iz pomurske regije je še kako aktivno in ponosno na svoje mlade kmete in podeželane. Ne manjka jim iznajdljivosti in njihov dogodek je presegel meje njihovega društva. 8. februarja 2021 so prvič organizirali spletno degustacijo vina, povezali lokalne vinarje in med mladimi začeli spodbujati kulturo pitja vina. Ker je bil prvi dogodek toplo sprejet, so ga v letošnjem letu nadgradili in k sodelovanju povabili še vinsko kraljico ter svetovalko iz območnega zavoda KGZ Murska Sobota. Kako je potekala degustacija kljub omejitvam druženja, si poglejte v videu.


IZ ROKE V ROKO SKOZI GENERACIJE


DPM Metlika

Predsednica društva: Ines Plut
Regija: Bela krajina
Regijski predstavnik: Marko Hlebec
Preberi več

Nosilci naziva Naj projekt podeželske mladine 2020, DPM Metlika, se ne ustavi. Društvo, ki prihaja iz »srca Slovenije«, kot sami pravijo Beli krajini, je letos organiziralo že 25. Kmečki praznik. Zajemal je mokre kmečke igre, stojnice, otroški kotiček, demonstracijo kmetijske mehanizacije in obdelave tal, srečelov in druge aktivnosti. Ker je njihova vizija prepoznavnost Bele krajine in vključevanje mladih kmetov v projekte, so k sodelovanju povabili druge organizacije, društva, lokalne ponudnike ter rokodelce. Zavedajo se kako pomembne so medgeneracijske vezi, predaja znanja starejših mladim in kako pomembno je sprejeti znanje, ki ti je dano. 25. kmečki praznik so zato poimenovali ''IZ ROKE V ROKO SKOZI GENERACIJE''. Kako pa je vse skupaj izgledalo? Poglej si v videu.


MLADI PODEŽELANI V OBJEMU TRADICIJE


DPM Spodnje Podravje

Predsednica društva: Damjana Žampa
Regija: Podravje
Regijski predstavnik: Janko Golob
Preberi več

“Kdo si pa ti?” je nov slogan DPM Spodnje podravje, ki so ga oblikovali za namen lažjega vključevanja novih članov v društvo. S projektom Mladi podeželani v objemu tradicije so želeli obuditi in ohraniti stare običaje, značilne za njihovo območje. V osmih delavnicah so k sodelovanju povabili kmečke žene in može, starejše občane, ponudnike lokalne hrane, ki so poskrbeli za okrepčilo in tiste, ki ohranjajo pristno tradicijo še dandanes. Predvsem z namenom, da preko druženja ob ohranjanju kmečkih opravil ter spoznavanju vrednot in tradicij dobimo znanje, ki ga bomo mladi lahko prenašali tudi naprej. Kaj vse so počeli pa izveš v videu.


DEMONSTRACIJA GORSKE MEHANIZACIJE LAVRIH


DPM Zgornjesavske doline

Predsednik društva: Aljaž Smolej
Regija: Gorenjska
Regijski predstavnik: Janez Rakovec
Preberi več

Društvo podeželske mladine Zgornjesavske doline je poznano po »četrtkanju« ali »petkanju«, kjer se diskutira o aktualnih temah, zbira ideje za prihajajoče dogodke, planira izlete, udeležbo na sejmih, včasih pa člani zgolj uživajo v medsebojni družbi. Prav na “četrtkanju” so se po tehtnem razmisleku odločili, da priredijo demonstracijo gorskih kmetijskih strojev. Obdelovalne površine v Zgornjesavski dolini namreč pretežno ležijo na strmem območju, ki predstavlja idealno priložnost za tovrsten prikaz. Kako jim je uspelo pa izveš v videu.


Kmečke Igre

KMEČKI PRAZNIK TRŽIŠČE


DPM Tržišče

Predsednik društva: Matej Konček
Regija: Posavje
Regijska predstavnica: Mateja Kopar
Preberi več

Skromno, majhno, a še kako aktivno je DPM Tržišče. Vsako leto organizirajo kmečki praznik v Tržišču, letos se je odvil že kar 35. zapored. Društvo je aktivno že od leta 1985 in le med zaprtjem države zaradi pandemije kmečkega praznika niso izvedli. K izvedbi povabijo druga društva v kraju, letos pa so povabili tudi druga društva podeželske mladine, saj so praznik popestrili s kmečkimi igrami. Prav kmečki praznik je tisti, ki društvo močno poveže, saj je za dobro izvedbo potrebnih veliko pridnih rok. Za nagrado pa se vedno odpravijo na ekskurzijo in organizirajo izobraževanja za svoje člane.