Novice

V soboto 6. januarja je v Ravnah na Koroškem potekal redni posvet podeželske mladine, ki ga je organizirala Zveza slovenske podeželske mladine, gostilo pa domače društvo DPM Mežiška dolina. Na posvetu smo se družili člani različnih društev podeželske mladine iz celotne Slovenije. Namen posveta je bil v prvi vrsti druženje mladih, hkrati pa smo se lahko naučili veliko novega, saj so skozi celoten dan potekale različne delavnice.

V zadnjih letih se v večini društev podeželske mladine srečujemo z veliko problematiko upadanja članstva. O tej temi in o tem kako pridobiti nove člane ter hkrati stalne člane motivirati, da ostanejo v društvih in se bolj udejstvujejo pri društvenih projektih, je potekala razprava večji del dneva. Na začetku smo tako imeli predstavitve dobrih praks v društvih DPM Sveti Jurij ob Ščavnici, DPM Spodnje Podravje in DPM Tabor. Predstavniki navedenih društev so predstavili načine kako se pri njih spopadajo s to problematiko, prav tako pa so predstavili nekaj njihovih glavnih njihovih, ki jih izvajajo v društvu.

Nato so sledile delavnice, ki jih je pripravil Tilen Lah, trener Mladinskega sveta Slovenije in sodelavec Socialne Akademije. Skozi celoten proces smo se lahko naučili kakšen mora biti vodja društva in na kakšen način mora voditi društvo. Prišli pa smo tudi do pomembne ugotovitve, da društvo ni samo predsednik, ampak da so tudi ostali člani društva in da je potrebno v društvu delati tako, da se bo vsak počutil pripadlega. V tem delu smo sestavili nekaj zanimivih projektov, ki bi jih lahko izvedli v posameznih društvih.

Zelo pomemben vidik organizacije dogodkov je tudi promocija le teh. Živimo v času, ko so možnosti promocije neskončno velike ter lažje kot pred leti. Kot orodje pri promociji in predstavitvi društev tako v glavnem prevladujejo Facebook s svojo platformo. Da bi se naučili kako pravilno voditi in urejati društveno facebook stran, smo tako poslušali predavanje Ane Pisar, direktorice KMKC Kompleksa. Omenjene so bile najpogostejše napake, ki jih delamo pri promociji in predstavitvi društev, prav tako pa nas je Pisarjeva pohvalila, da smo zelo dobri pri urejanju svojih strani. V nadaljevanju predavanj smo se hitro dotaknili še ostalih družbenih omrežij, kot so Instagram in Twitter.

Na koncu posveta je sledila predstavitev dogodkov v letu 2018. Omenil bom samo najpomembnejše: 17. februarja bodo potekale zimske igre na Treh Kraljih, od 6. do 8. aprila se bomo lahko udeležili ekskurzije na kmetijskem sejmu v Brno, 21. aprila bo potekal kviz Mladi in kmetijstvo, 24. junija pa sledijo državne kmečke igre. Govora je bilo tudi o sejmu AGRA v Gornji Radgoni, kjer se bodo ZSPM in DPM-ji iz celotne Slovenije lahko predstavljali na velikem razstavnem prostoru. To leto bo še posebej zanimivo na sejmu AGRA, saj bo le ta v znamenju mladih kmetov. V ta namen se bodo organizirale različne delavnice, okrogle mize in predstavitve.

V našem društvu - DPM Slovenske Gorice - smo v letu 2017 dobili novo vodstvo, zato so za nas podobni posveti, kot je bil ta v Ravnah na Koroškem, še posebej dobrodošli in potrebni. Tako smo lahko delili izkušnje, pridobili kakšno novo idejo, obenem pa sklenili nova prijateljstva.

 

Marko Breznik
DPM Slovenske Gorice

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net