Novice

Bogdan MAK, Malečnik (Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje)

Bogdan je kupil zapuščeno kmetijo na obrobju Maribora in jo z ženo spremenil v svojo zgodbo pod blagovno znamko Posestvo SONČNI RAJ. Na njive je zasadil konopljo in zelišča, (kot so ameriški slamnik, žajbelj, sivka, smilj) in hokaido buče iz katerih izdeluje marmelado. V letošnjem letu na svojem posestvu izvaja projekt ZASADIMO.SI v katerem je s pomočjo prostovoljcev iz vse Slovenije zasadil več kot 9.500 sadik avtohtonih medonosnih rastlin, med katerimi najdemo sadna drevesa jablan, češenj, sliv in hrušk. Ob tem so naselili tudi panje čebel, ki že pridno nabirajo med. Kot posebna atrakcija nastaja v učilnici na prostem labirint iz robidovja. Vsi njihovi izdelki nosijo ekološki certifikat kakovosti, saj je celotna vizija kmetije usmerjena k trajnostnemu razvoju in iskanju poti nazaj k naravi. V načrtu imaj gradnjo poslopja iz blata in slame, ki bo služilo za prirejanje delavnic joge, hoje po žerjavici, degustacije…

 

Borut GOSAR, Vodice (Društvo kranjska in tržiške podeželske mladine)

Borutova kmetija meri okoli 6 hektarjev obdelovalnih površin in 5 hektarjev gozda. Na njivah prideluje poljščine, za dela pašnikov pa ima ekološki certifikat, kar mu omogoča neposredno trženje ekološko pridelane govedine. Borut je po izobrazbi doktor biotehnologije, ki je svoje raziskovanje posvetil predelavi ameriškega slamnika, pridobljeno znanje pa v praksi uporabil za pridobivanje izvlečkov iz slamnika, borovih in smrekovih vršičkov, timijana, konoplje, aronije, rdeče pese… ki so namenjeni mešanju z medom. Na ta način je izdelal bolj okusne in uporabne preparate za povečanje odpornosti organizma. Naslednja zamisel je vključevanje v mlekarske verige, tako, da bo pridelal nadstandardnih proizvode za dodajanje jogurtom.

 

 

Dejan SUKIČ, Gornja Radgona (Društvo podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici)

Na 15 hektarjev veliki kmetiji, ki je usmerjena v prašičerejo in pridelovanje poljščin, se je Dejan posvetil pridelavi ekoloških olj in čajev. Na kmetiji imajo svojo stiskalnico za hladno stiskana olja, hladilnico ter sušilnico na topel zrak. Mladi kmet Dejan je iskal učinkoviti način za spravilo delov rastlin, ki jih lahko uporabi za pridelavo ekoloških čajev. Ker primernega stroja na trgu ni našel je s prijateljem Danijelom Vogrincem poiskal rešitev:  kupila sta star žitni kombajn in ga predelala do te mere, da lahko z njim uspešno pobirajo konopljine vršičke, oz. cvetove kamilice in ajde. Mlatilni mehanizem sta zamenjala s tekočim trakom, ki sega od nastavljivega hedra do novega prekucnega zbiralnika. S tem so na kmetiji prihranili predvsem pri porabi delovnega časa, saj sedaj veliko hitreje poberejo surovino za pridelavo čajev, ki ima na kmetiji vedno večji tržni pomen.

 

Lojze KERIN, Krško (Društvo podeželske mladine Krško)

Kmetija Kerin obsega 52 hektarjev gozda, 12 hektarjev ekoloških pašnikov in 6 hektarjev vinograda. Je zelo okoljsko naravnana. Za vse tehnološke in sanitarne potrebe uporabljajo deževnico, toplotno energijo pa pridobivajo iz lesne biomase. V letu 2018 bodo postavili lastno rastlinsko čistilno napravo in že urejajo dokumentacijo za postavitev fotovoltaike. Lojze je od malih nog zavezan trti in vinu, zato so kmetijo v času njegovega šolanja preusmerili iz sadjarske v vinarsko. Diplomiral je na modri frankinji in skupaj z družino zgradil novo klet »Hišo frankinje«. V lepo urejeni obokani kleti, v kateri prirejajo različne kulturne dogodke ter občasno služi kot galerija, ponujajo poleg ostalih tudi 7 različnih vin prav iz te sorte. Prav posebna in zelo odmevna je bela frankinja, katero je sam razvijal 5 let. V letu 2012 so za svoje vino na festivalu modre frankinje prejeli naziv šampion.

 

Martin GOLOB, Šmartno ob Paki (Društvo podeželske mladine Šaleška dolina)

Kmetija Golob je hribovska kmetija, ki se je odločila nadaljevati s tradicionalnimi znanji na kmetiji in s tem izboljšati dohodek na kmetiji. Mladi gospodar Martin je na kmetiji s pomočjo sredstev, ki si jih je pridobil za prevzem kmetije, uredil prostore in ostale pogoje za izvajanje dopolnilne dejavnosti peka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način v krušni peči. S tem je omogočil eno delovno mesto uspel urediti kontinuirano prodajo svojega kilogramskega oblikovanega kruha z dodelano embalažo z lastno blagovno znamko. Ideja kmetije je ponuditi kruh brez dodatkov, iz domačih surovin in spečen v krušni peči iz drv iz domačega gozda – takšnega, kot se ga ne da kupiti nikjer drugje.  Kmetija je dobila zlato priznanje na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju.

 

 

Matic VIZJAK, Šmarje pri Jelšah (Društvo podeželske mladine Šentjur)

Kmetija se ukvarja s štirimi dejavnostmi: pridelava in predelava čilijev, čebelarstvom, pridelavo žit in mlevski izdelkov; vinarstvom. Matic se je po devetih letih službovanja v tujini vrnil domov in začel z uvajanjem inovacij na kmetiji, med katerimi sam na prvo mesto postavlja CHILLI WINE, za katerega sp v New Yorku prejeli 3 odličja na enem najprestižnejših tekmovanj na svetu. Sledita mu linija Melissé, ter organizacija največji festivala pikantne hrane v Sloveniji »Čili festival v Šmarju pri Jelšah«. Okoli 800 sadik 20 različnih vrst čilija iz celega sveta goji doma v zato namenjenem rastlinjaku. Blagovni znamki prepoznavnost in prodaja iz leta v leto strmo naraščata, saj je matic v kratkem času dosegel prisotnost v 31-ih picerijah, gostiščih in butikih širom Slovenije do konca leta se želi približati številki 100. Kmetija je v tretjem letu  preusmeritve v ekološko kmetijo tako, da bodo konec leta prejeli certifikat EKO kmetije.

 

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net