Novice

Dobra štiri leta ste že prvo ime največje stanovske organizacije mladih na podeželju. Kateri pomembni premiki so bili narejeni v tem času, kateri so kratkoročni načrti?

Sem v četrtem letu vodenja ZSPM, kar pomeni, da se drugi mandat bliža koncu. V prvem mandatu smo uspeli, urediti veliko tehničnih reči. Ključno je bilo povečati prepoznavnost nacionalne organizacije med člani in prav za to si prizadevamo še naprej, saj so naši člani jedro organizacije.  Menim, da nam je uspelo dvigniti pomembnost in prepoznavnost mladih kmetov tako znotraj sektorja, kot tudi navzven. V drugem mandatu smo začeli premikati veliko reči, kot glavno bi izpostavil srečanje mladih kmetov, izdelavo akcijskega načrta dela z mladimi kmeti in odmeven 10. izbor inovativnega mladega kmeta. Veliko organizacij se sedaj obrača na nas, da bi pomembnost mladih kmetov predstavili skozi njihove aktivnosti. V tem času nam je uspelo urediti kar nekaj tehničnih pomanjkljivosti: izdelali smo celostno grafično podobo organizacije, posodobili spletno stran, povečati doseg na socialnih omrežjih, začeli s prenovo pisarne… Delo pisarne smo profesionalizirali, vendar nas na tem področju čaka še kar nekaj dela, saj je to ključ do stabilne in razvojno orientirane organizacije.

 

Članstvo v ZSPM je stabilno, Zveza ima regijske predstavnike po vsej Sloveniji, pa so marsikje društva »zaspala« Zakaj? In kako to preprečiti ali ponovno obuditi?

Po letošnji skupščini, nam je uspelo zapolniti vsa mesta regijskih predstavnikov, tako glavni odbor popoln. Za to smo si prizadevali kar nekaj časa a se je splačalo potruditi, saj smo dobili dva mlada člana – Jana in Lano - ki imata veliko energije, idej in volje do dela.

Izziv s katerim se soočamo, je da društvom približamo prednosti članstva v ZSPM, saj društva izberejo osebo, ki jih bo zastopala na nacionalni ravni. Pomembno je priti v stik z društvom in jim predstaviti koristi, ki jih pridobijo. Članom društva ponujamo različne možnosti usposabljanja, da bodo opolnomočeni za učinkovitejšo vodenje. Ključno po mojem mnenju je, da se društva zavedajo pomembnosti in odgovornosti izbire regijskega predstavnika, ki je naša osebna vez. Verjamem, da je oseben stik in prenos informacij še vedno najpomembnejša in najbolj učinkovita metoda dela. Ravno v prihodnjih dneh bomo začeli s polletnim strateškim načrtovanjem, na katerem bomo poiskali tudi odgovor na vprašanje kako bolje sodelovati z društvi, kako jim pomagati pri prenosu znanja in privabljanju novih članov. Moram pa izraziti veselje nad tem, da samo v tem času dobili tudi nekaj novih društev, kar je plod dobrega dela regijskih predstavnikov.

 

Razmerje med mladimi kmeti in mladimi podeželani, včlanjenih v društva in Zvezo, se nagiba v prid mladih podeželanov, tistih, ki živijo na podeželju a ne od kmetijstva. Zveza postaja mladinska organizacija na podeželju in ne več v prvi vrsti povezovalni organ mladih kmetov. Je to načrtna odločitev?

Drži! Zveza je v osnovi, od začetkov pred 25. leti, mladinski organizacija, ki pa ima posebno vlogo, to je da zastopa mlade kmete. Zato ne bi rekel da postajamo mladinska organizacija, če smo to že od začetka. Ustanovitelji so v statut zapisali, da se v ZSPM:,, Združujejo  mladinske organizacije in avtonomne mladinske sekcije s skupnimi interesi, ki delujejo na podeželju in čutijo pripadnost, povezanost ter odgovornost do mladine s podeželja, ne glede na ideološko ali politično opredeljenost članov.'' Naši člani so torej društva in v društvih je zelo pisana druščina. Vsi mladi podeželani res niso mladi kmetje, so pa vsi mladi kmetje podeželska mladina. Ko smo spoznavali modele povezovanja podeželske mladine po drugih evropskih državah, ki pod eno krovno organizacijo povezujejo društva podeželske mladine in društva mladih kmetov, kar si prizadevamo tudi sami.

Povezovanje izključno med mladimi kmeti je še vedno v razvojnih fazah in do sedaj še ni kakšnega društva mladih kmetov, ki bi se včlanilo v ZSPM. Pred kratkim smo organizacijo in možnosti sodelovanja predstavili mladim kmetom na Goričkem, ki se od takrat neformalno srečujejo. Izpostavil pa bi da predvsem preko skupine za mlade kmete in kmetijsko politiko, aktivno participiramo pri vseh dogodkih, ki se navezujejo na lokalno in evropsko kmetijsko politiko. Ob številnih pozivih, da se mladi kmetje pridružijo skupini bomo tako s skupnimi močmi dosegli konkretne premike in bodo sami videli kaj se da storiti. Samo z aktivno vključenostjo lahko dosežemo napredek, predvsem pa spoznamo delovanje inštitucij in kako na njih pravilno naslavljati predloge.

Načrtna odločitev je da delamo z vsemi mladimi s podeželja!

 

Lani ste z MKGP in KGZS podpisali akcijski načrt z 32 točkami. Kako poteka uresničevanje ciljev s strani ZSPM?

Ob nastajanju akcijskega načrta smo videli veliko izzivov in težav s katerimi se mladi spopadajo. Izvedli smo izobraževanja, ekskurzije, aktivna participacija na mednarodnem nivoju in spoznavanje modelov dela. Vzpostavili smo Info točko za mlade kmete. Mladi kmetje lahko pošiljajo svoje predloge, pripombe in vprašanja, ki jih posredujemo pristojnim institucijam. Mlade kmete informiramo o aktualnih aktivnostih, ki se jih lahko udeležujejo. Ob aktualnih pomembnih temah pridobivamo njihova mnenja preko spletnih anket. Na sejmu AGRA je bilo po okrogli mizi izvedeno srečanje mladih kmetov, organizirali smo srečanje prevzemnikov kmetij, ki so bili uspešni na razpisu 6,1, z javno agencijo Spirit Slovenija smo izvedli delavnice, kjer smo razvijali in preverjali svoje poslovne ideje, poteka pregled šolske literature (kako je kmetijstvo vključeno v izobraževalni sistem), pripravili smo izobraževanje o finančnih instrumentih in dohodnini na kmetiji, mladi kmeti so imeli priložnost obiskati sejem v Novem sadu in spoznati njihove prakse kmetovanja.

 

Želimo, da mladi kmetje prepoznajo priložnosti, izkoristijo znanja in se povežejo. Verjamem, da bomo skupaj razvili zgodbo o uspehu.

 

Ko ste prevzeli vodenje ZSPM, ste rekli, da je ZSPM močna le toliko, kot je močan njen najšibkejši člen. Kako ohranjate vnemo najtesnejših sodelavcev?

Izziv je, da smo vsi prostovoljci in da žal ne moramo premikati gora. Ob realnih ciljih, ki jih tudi uresničujemo, se naše vezi krepijo in postajajo trajne. Novo energijo prinese tudi vsak nov član vodstva.  S prihodom Jana in Lane letos in Doris, Bernarda, Maje in Anje lani smo v GO dobili nekaj močnih členov.

 

Delo v ZSPM in društvih temelji na prostovoljstvu. Kako motivirate ljudi? Kakšno je vaše »plačilo« za vloženi trud?

Motivacija, hmm… Vsak posameznik potrebuje svoj pristop, saj v celotni zgodbi, ki jo predstavljamo zelo fragmentirano. Večini, z mano na čelu, je glavna motivacija osebno zadoščenje, ko nam uspe določena aktivnost. To nam daje zagotovilo, da smo na pravi poti. Kot prostovoljci ne prejemamo denarnega plačila.

Plačilo je v obliki izkušenj, vzpostavljenih mrež, pridobljenih veščin, ki nam bodo koristile v življenju in ki si jih konec koncev želi vsak potencialni delodajalec, mladi kmetje pa jih lahko uporabijo na svojih kmetijah.

 

 

ZSPM je vse bolj prepoznavna organizacija, včlanjeni ste tudi v MSS. Kaj vam prinaša članstvo v njem?

V prepoznavnost smo vložili veliko truda in dela, za kar se moram na tem mestu zahvaliti svojemu timu. Ponosen sem, da je članica GO Anja v lanskem letu postala tudi podpredsednica MSS za mednarodno sodelovanje. Kot nacionalna organizacija, ki zastopa mlade s podeželja, smo člani Mladinskega sveta Slovenije, krovnega združenja mladinskih organizacij, ki delujejo na nacionalnem nivoju. Preko članstva, se povezujemo z drugimi organizacijami, preko tega povezovanja pa lažje zastopamo interese vseh mladih in prispevamo k oblikovanju njim prijaznega okolja, v katerem se ti lahko razvijajo v avtonomne, odgovorne, solidarne in aktivne posameznike ter člane družbe, predvsem pa smo s pomočjo bazena trenerjev, ki ga ima MSS izvajali izobraževanja, delavnice, tudi srečanje mladih kmetov. Izobraževalni program, ki ga ponujajo, želimo vključiti čim več mladih iz društev, da bodo spoznali pomen pridobivanja mehkih veščin za lažje in učinkovitejše upravljanje z društvi.

 

Kako ocenjujete zadovoljstvo mladih kmetov pri nas? S kakšnimi težavami se na vas obračajo mladi kmetje?

Situacija ni nikoli idealna. To je bilo zelo jasno vidno na obeh srečanjih mladih kmetov, ki so uspeli na razpisu 6.1. Večina bi jih želela več sredstev, manj birokracije in boljše cene. Če poenostavim, večina si nas želi živeti v superlativih in v idealnih razmerah, ključno pa je vprašanje, koliko smo za to naredili. Ob podpisu akcijskega načrta smo za mlade kmete ustanovili info točko, ki postaja vedno bolj prepoznana.

 

Tretji razpis za mlade kmete bo kmalu končan in kot kaže bo denarja tokrat dovolj za vse vlagatelje. Spoznali ste način dodeljevanja sredstev mladim kmetom v Avstriji. Lahko povzamete, kaj vas je pri njih navdušilo in bi prenesli k nam?

Kot že povedano spoznavamo in se soočamo z različnimi pristopi dela z mladimi kmeti po Evropi, ki imajo dolgoletne izkušnje. Tudi v  Avstriji, je organiziranost že tradicionalna in smiselno je bilo, da je bila strokovna ekskurzija prava odločitev. Videno, je predvsem, da se pomoči lotevajo v pravem pomenu besede. Mladim kmetom se pomaga, pri razvijanju njihovi poslovnih idej in se jih skozi proces izvedbe spremlja. Zanimivo je bilo, da za mlade priredijo izobraževanja kako izpolniti vso dokumentacijo in jih pri tem mentorirajo. Posebno zanimivo je bilo slišati, da ima podeželska mladina, ki je v Avstriji bolj mladinsko orientirana, zgolj koroški zbornici (ena izmed zveznih držav Avstrije) zaposlene tri ljudi, ki pomagajo pri vodenju organizacije na regijskem nivoju.

 

Bo poletje delovno?

Bo. Po zaključku kmečkih iger, ki so jih izvedli člani DPM Litija in Šmartno, že potekajo intenzivni pogovori glede izbora inovativnega mladega kmeta 2017. Udeležilo smo se generalne skupščine CEJE; kjer je izvoljeno novo vodstvo ter se dogovorili za nadaljnje sodelovanje. V letošnjem letu se bomo premierno predstavili na sejmu Narava in Zdravje. V letu 2018, bo osrednja tema sejma AGRA mladi s podeželja in mladi kmetje, potrebno je pripraviti bilten. Jan, Anji, Doris in Lana se odpravljajo na srečanje Evropske podeželske mladine v Latvijo. Sam pa bom dopust namenil izobraževanju - V Nemčiji se bom udeležil mednarodne konferenci za vodstvene kadre, ki delajo na področju mladih s podeželja. Do sedaj se tega dogodka še ni udeležil noben slovenski predstavnik, zato upam, da bo to postala tradiciji in se bo vsako leto našel kak član GO, ki bo odšel na usposabljanje.

 

Zavedam se zelo dobro, da bo poletje delovno za vse mlade podeželane, bi jih pa na tem mestu povabil, da nas spremljajo in si kljub natrpanem urniku in delu pozno v noč vzamejo čas za aktivnosti, ki jih prirejamo. Nikomer ne bo žal, saj smo ponosni, da smo mladi s podeželja.

 

Barbara Remec

 

*Pogovor z Rokom Damijanom, predsednikom Zveze slovenske podeželske mladine: Vsi mladi podeželani ne kmetujejo, so pa vsi mladi kmetje podeželani (datum objave: 19. 6. 2017). Članek je bil objavljen v tedniku Kmečki glas.

 

 

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net