Novice

Bolj se je bližal datum 22.4.2017, bolj se je čutilo neko vznemirjenje, neka napetost v društvenem vzdušju. Društvo podeželske mladine Sv. Jurij ob Ščavnici smo že 4. organizirali Državni kviz mladi in kmetijstvo in delavnice ob tem. Navdušenja je bilo veliko, vznemirjenja še več. Nestrpno smo pričakali prve ekipe. Bili smo super pripravljeni in komaj smo čakali, da začnemo z dnevom.

 

Po prihodu in prijavi ekip in navijačev smo se zbrali v Kocbekovi dvorani Kulturno – upravnega središča v Sv. Juriju ob Ščavnici. Po pozdravnih nagovorih predstavnice Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije ga. Jožice Vodopivec Rozman in predsednika Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) Roka Damijana, smo se hitro razdelili v 3 delavnice in sicer Prevzem kmetije pod okriljem Doris Letina in Jožeta Očko, Aktivna participacija z Ines Zorec in Simonom Zorec iz Študentsko-mladinskega kluba Klinka ter Socialno varstvo na kmetiji z Barbaro Lombar in Veroniko Vrzel.

 

Pri prevzemu kmetije so mladi iz vse Slovenije razmišljalo zakaj se odločiti za prevoz, kaj so prednosti in kaj so slabosti. Sklenili so, da je najboljši del pri prevzemu kmetije to, da si samo svoj šef, ampak da je v to, da kmetija dobro funkcionira potrebno vložiti veliko truda in dela. V tem so videli predvsem izzive, kot so npr. pomanjkanje izkušenj, obsežna birokracija in pa da je za obstoj kmetije skoraj nujna neka dopolnilna dejavnost, kar pa spet vzame veliko časa. V delavnici je bilo veliko Gorenjcev, ki so pa poudarili, da je pri njih problem v preveč razdrobljenih višinskih zemljiščih, ki so velikokrat nedostopne in da se za preživetje kmetije poslužujejo tudi gozdarjenja.

Tema o dopolnilnih dejavnostih pa je bila aktualna tudi pri delavnici Socialno varstvo na kmetiji. Na začetku smo se pogovarjali o socialnem varstvu starejših na kmetiji in takoj sem naletela na močen odpor. Odzivi niso bili ravno najboljši tudi ko sem predlagala idejo o varstveno delovnih dejavnostih za starejše na kmetiji skozi cel dan. Zelo so bili proti, saj to predstavlja še več dela in vzame veliko časa. Skozi debato smo pa skupaj prišli do sklepa, da je za starejše, ki so v domovih za ostarele dobrodošel obisk kmetije, ampak bi to morala biti dopolnilna dejavnost na kmetiji, s katero bi se ukvarjal en član kmetije. Druga tema delavnice pa je bilo nadomeščanje na kmetiji v primeru odsotnosti kmeta (poškodba, dopust). Sprva niso bili ravno navdušeni nad idejo, da bi nekdo drug opravljal delo na kmetiji in da to ni tako preprosto. Debata je bila živa in zelo zanimiva. Prišli smo do sklepa, da bi morala obstajati organizacija v katero bi bili včlanjeni posamezniki, ki bi bili pripravljeni nadomeščati kmeta. Ampak ti bi morali biti izobraženi o dnevnem obroku živine in priučeni molznega sistema. Vsekakor pa so se vsi strinjali, da bi ti delavci opravljali samo osnovno delo na kmetiji, torej opravljanje v hlevu zjutraj in zvečer. V takem primeru, bi bili kmetje sproščeni na dopustu.

V tretji delavnici o Aktivni participaciji so se pogovarjali o 4 vprašanjih: Kako pridobiti nove člane?, Kako motivirati člane, da ostanejo/postanejo aktivni?, Kakšen je pomen prenosa znanja?, Kje vidite priložnosti biti del društva kot aktivni?. S temi vprašanji se ubada veliko društev in njihovi sklepi lahko zelo pomagajo. Za pridobivanje novih članov se bi bilo potrebno poslužiti več promoviranja društva preko medijev, lahko bi šli tudi na osnovne in srednje šole se predstavit in seveda preko ustnega izročila in družbenih omrežij. Že včlanjene člane pa bi lahko motivirali z team buildingom, različnimi druženji, kot so pikniki in izleti, igre in tekmovanja, izobraževanja in družabni večeri. Vsekakor pa bi morali poskrbeti za prenos znanja s pomočjo mlajšim z izkušnjami, ki jih člani pridobijo skozi leta članstva.

 

Po zaključku delavnic smo odhiteli v veliki prireditveni šotor, ker smo ob 16.00 začeli z Državnim kvizom Mladi in kmetijstvo 2017. Po pozdravnih nagovorih, se je pričel boj za naslov Državnih prvakov 2017. Med vsakim krogom so vzdušje malo razelektrili nastopajoči: Folklorno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, Eva Tompa na harmoniki in Recesija band. Z vodenjem ga. Brede Žunič je kviz potekal gladko, brez vseh zapletov in nejasnosti, za kar se ji iz srca zahvaljujemo. Seveda pa je tudi komisija opravila tehtno in korektno delo. Čeprav so zastavili težka vprašanja, so tekmovalci pridoma odgovarjali. Zadnji krog je bil zelo napet. V velikem finalu so se pomerile 3 ekipe: DPM Mirna peč, DPM Mislinjske doline in domačini DPM Sv. Jurij ob Ščavnici. Med sabo so predvsem merili potrpežljivost, pogum in srečo, saj so bila vprašanja zelo zapletena. Bilo je zelo napeto. Z velikim presenečenjem je zmagala ekipa DPM Sv. Jurij ob Ščavnici. Žan, Rok in Tomaž, so nas čisto šokirali, tega nihče ni pričakoval, še manj pa zmage na domačem terenu. Vrglo nas je na noge in pričelo se je veliko praznovanje v stilu Jürjofške mladine.

 

Na tej točki, bi se rada zahvalila vsem, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi Največjega dogodka za naše društvo letos. Vsem vodjem delavnic hvala, ker so si vzeli čas in pripravili zanimive in aktualne delavnice, vsem nastopajočim na kvizu, vsem postavljalcem in podiralcem šotora in vsem sponzorjem. Seveda pa bi se rada zahvalila tudi Roku Damijanu predsedniku ZSPM, Slavici Gašparič, generalni sekretarki ZSPM za ves trud okrog nas in za super sodelovanje. Zahvale pa gredo tudi ga. Jožici Vodopivec Rozman, predstavnici Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije za odlično sodelovanje in povezovanje zbornice in nas mladih. Največje zahvale in pohvale pa si zaslužijo naši aktivni člani DPM Sv. Jurija ob Ščavnici, še posebej bivši predsednik Simon Černel, za podporo in pomoč pri organizaciji. Hvala vsem, ki so pomagali 1 teden prej in 1 teden po kvizu, da je vse padlo na svoje mesto. Super dogodek, z še boljšim razpletom in večerom! Se vidimo drugo leto v Mirni peči…hvala bogu :) !

 

Veronika Vrzel

Predsednica DPM Sv. Jurij ob Ščavnici

 

Galerijo dogodka najdete v geleriji PODEŽELSKE MLADINE na Google+.

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net