Novice

Ko sva z možem pred nekaj leti prevzela našo kmetijo, sva se dolgo ukvarjala s tem, kakšna naj bo naša usmeritev. Glavno vprašanje je bilo, kako živeti le s 15 kravami na kmetiji kot osnovno kmetijsko dejavnostjo? Ali bomo zadovoljni s takšnimi pogoji življenja?

Pri iskanju strategij za našo kmetijo sva spoznala različne uspešne in predvsem izkušene kmete in kmetice iz različnih predelov Evrope. Videla sva, da je glavna skrivnost uspeha lastno zadovoljstvo in globoka gotovost o tem, kaj vsak dan ustvarjaš in delaš. Na naši kmetiji z imenom »pri Kumru« smo to pot našli v prireji mleka naših Jersey-krav, mleku pa ustvarimo še dodamo vrednost v obliki jogurta, skute, masla, pinjenca in sirotke. Od leta 2011 naprej dostavljamo naše proizvode na domove naših strank in tesno sodelujemo z gostinci in kuharji najvišje kategorije v okolici Vrbskega in Baškega jezera.

Posebnost naše kmetije je, da se naše krave od marca do novembra pasejo, poleg tega pa jim vso leto krmimo samo seno. Mladim teletom, starim dve leti, ne žgemo več rogov, in tako imamo mleko, ki je za našo regijo zelo nenavadno in resnično enkratno. Zavedamo se, da vsebuje Jersey-mleko beta-kazein, torej tako imenovano A2-mleko. To in dejstvo, da se ne bojimo dela, ampak ravno nasprotno, naš vsakdanjik je naše veselje in obenem skrivnost našega uspeha.

Za namene tako začrtane poti, smo leta 2010 našo kmetijo obnovili in zgradili prostore za predelavo mleka ter uredili tehnologijo za sušenje sena. Te investicije smo deloma uresničili s t.i. agrarno-investicijskim kreditom, ki ga ponuja Avstrija za vse kmete. To so krediti, za katere je potrebno vložiti vlogo pri deželni vladi in po prestanem preverjanju se odobri kredit z osnovno obrestno mero. Krediti so za 10 ali 20 let in država plačuje do 50% obresti. S tem je kmetijam zagotovljeno zelo ugodno financiranje različnih aktivnosti in investicij, vedno z namenom, da se vloženi denar povrne ali poveča investicijo. Na ta način je kmetija prisiljena, da ob vložitvi prošnje za agrarno-investicijski kredit razmišlja o donosnosti investicije. Amortizacija tako na kmetijah ni več tujka in kmetje/kmetijce razmišljajo podjetniško.

Prav tako smo pri Kumru zaprosili za sofinanciranje iz evropskih skladov Leader+ in prejeli podporo v višini 15%. Kot mlada prevzemnica pa sem dobila tedaj izplačanih 15.000 evrov enkratne podpore. Te podpore mladim prevzemnikom so v Avstriji vezane na nivo zaključene izobrazbe. Ob vložitvi prošnje za podporo »mladi prevzemnik/mlada prevzemnica« je potrebno priložiti tudi certifikat o zaključeni kmetijski izobrazbi. S tega vidika pozna Avstrija sledeče ravni: osnovna kmetijska izobrazba v obliki kmetijskega strokovnega izpita, podobno izobrazbi »kmetijski tehnik« v Sloveniji, ter višji nivo v obliki izpita za kmetijskega mojstra, ki je najvišja strokovna in praktična izobrazba za kmete in kmetice v Avstriji in odgovarja inž. kmetijstva in krajine v Sloveniji. Kdor ima zaključen univerzitetni študij agronomije (Bacchelor, Master of Science) ima avtomatično najvišje pogoje za prejem podpore. Poleg certifikatov o izobrazbi, mladim prevzemnikom v Avstriji ni potrebno opravljati dodatnih izobraževanj. Za pridobitev sredstev pa je potreben poslovni načrt o nadaljnjem razvoju kmetije. Tudi mi smo naredili natančen poslovni načrt in s tem je bila preureditev in modernizacija naše kmetije urejena, načrtovana in izvedena.

V tem procesu sva se z možem veliko naučila in vedno poudarjava, kako zelo pomemben je v kmetijstvu smisel za podjetništvo, še posebej pri malih kmetijah. Pri nas obdelujemo 24 hektarjev travnikov in imamo 23 hektarjev gozda, kar v Avstriji ne velja za veliko kmetijo in tudi ne za mlekarsko kmetijo od katere naj bi živela cela družina. Z neposredno prodajo od doma in tesnim stikom s potrošniki pa nam je to omogočeno. Vsak dan na novo doživljamo, kako potrošniki, ki niso kmetje, vse bolj cenijo naše domače, pristne proizvode, cenijo naš način življenja in se ponovno močno zavzemajo za kmečki živež in preživetje malih kmetij. Naše stranke so postale naši ambasadorji, ki nas krepijo in zagotavljajo naše poslovanje. Ta njihov trud pa jim poplačamo s kakovostjo. Tukaj, pri nas razširjen rek pravi, da smo našli »fugo v niši«. Postali smo neodvisni od splošne cene mleka pri mlekarnah in s tem neodvisni od cen na svetovnem trgu.

Pri Kumru smo s takim načinom življenja pridobili tudi na kakovosti življenja in smiselni organizaciji časa, ki ga lahko v večji meri namenimo družini, našim prijateljem in širitvi naših obzorij in znanj. Vse to želim tudi mojim mladim sopotnikom v sosedstvu - bodisi v domačem kraju, na Koroškem, v Sloveniji in drugod. Predvsem pa nam vsem želim, da se znamo razveseliti ob sreči in uspehu drugih. Malo manj zavidanja in malo več iskrenega veselja s sosednjim kmetom, ki si je kupil nov traktor, nam ne bo nikoli škodovalo!

 

Olga Voglauer, mlada kmetica iz avstrijske Koroške

Kontakt kmetije: www.kumr.at

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net