Novice

10. podelitev naslova Inovativni mladi kmet, ki jo organiziramo skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, se je, kot obljubljeno s strani predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, odvijala v veliki dvorani predsedniške palače. Prireditev je s svojim nagovorom otvoril predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan, ki je povedal, da so mladi kmetje jedro današnjega dogodka, vsi zbrani pa imajo nalogo da jih popeljejo v svet. Povedal je, da verjame, da so na poti večkrat padli, vendar so se vedno znova pobrali, zato bomo danes slišali zgodbe o uspehu, česar se morajo zavedati. Zahvali se je prisotnim za udeležbo, predvsem pa se je zahvalil prostovoljcem iz ZSPM, ki so pripomogli k izvedbi dogodka. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič je povedal, da so k projektu pristopili z veseljem in da je mladina tista, ki bo odgovorna za kmetijstvo, urejenost podeželja in pridelavo hrane. Vesel je, da se visoki politiki tega zavedajo in da imamo priložnost inovativce predstaviti na tako pomembni lokaciji, saj se je tako veliko lažje promovirati. Izrazil je tudi skrb, kaj storiti drugo leto, da bo dogodek spet tako zanimiv. Povedal je še, da so za njega vsi zmagovalci in vse ideje dobre, saj si je vse predstavitve pogledal po televiziji.

  

  

Predsednik Slovenije je povedal, da je bilo pogosto rečeno da je to sprejem, vendar je to prireditev, te pa se v predsedniški palači odvijajo redko. Zaradi simbolike je potrebno paziti, kdaj se organizirajo in rade volje je sprejel odločitev, da 10. IMK organizirajo tukaj z jasnim sporočilom javnosti, da s pozornostjo in hvaležnostjo spremljajo delo Slovenske podeželske mladine in drugih, ki se ukvarjajo z razvojem podeželja; da razumejo pomen mladih ljudi na podeželju, še posebej inovativnih mladih kmetov in gospodarjev. Poudaril je simpatično naključje, da se zaključna prireditev dogaja na dan, ko so otroci po vsej Sloveniji pojedli slovenski zajtrk. Vse to so velike stvari, ki se v zadnjih letih odvijajo bolj odmevno. Ko govorimo o kmetu pomislimo na pridnost, vendar ni samo tako, saj prireditev sporoča, da imamo mlade ljudi, ki so se zelo izobraženi, odločili da prihodnost namenijo življenju na podeželju, da želijo ohranjati tradicijo, hkrati pa strmet k temu da so inovativni. Zaključil je z mislijo, da imamo v Sloveniji srečo, da mladi vidijo svojo prihodnost, ne samo v mestih, ampak tudi v ruralnem okolju. Besede občudovanja je namenil vsem, ki se trudijo z projektom. Čestital je kandidatom in povedal da nestrpno pričakuje razglasitev zmagovalca in de se drugo leto ponovno vidimo na novi lokaciji.

  

  

Nastopu akademske folklorne skupine France Marolt je sledila opis inovativnih idej in predstavitev kandidatov. Temu pa podelitev nagrade za največ prejetih glasov v spletnem glasovanju, ki jo je podelila predstavnica ZSPM Petra Simonišek. Zahvalila se je snemalni ekipi in Tatjani Kren, ki je pripravila odlične prispevke. Največ glasov, skoraj 1000, na spletnem glasovanju je prejel Toni Kukenberger. Namen spletnih predstavitev je promocija idej in mladih kmetov med mladimi, kar nam je letos zagotovo uspelo, saj si je posamezen video ogledalo tudi do 16000 ljudi.

  

  

Andreja Krt Stopar, predsednica komisije za IMK, je razložila, da ima komisija iz leta v leto težjo nalogo, določit kdo je prvi med dobrimi, saj vsi izkazujejo veliko mero inovativnosti, iznajdljivosti na tržnem in delovnem vidiku. Najboljšega so izbrali na vrednotenju njegovih idej, ki prinaša dolgoročno korist. Skupina je enotno odločila, da je inovativnost zmagovalca odlična ideja, vredna posnemanja. Inovativni mladi kmet za leto 2016 je postal Anton Kukenberger, ki je prejel izjemen aplavz in podporo iz dvorane. Toni je pozdravil vse prisotne, se zahvalil KGZS in ZSPM, da so se odločili organizirati izbor. Povedal je, da je počaščen, ganjen in vesel naziva. Spomnil je, da nobena kmetija izmed vseh kandidatov ne bi živela samo od njihovega dela, vendar je od zadaj vsa družina. Zahvalil se je staršem, ženi, ženinim staršem in starim staršem, ki so zaslužni da vse skupaj funkcionira. Povzel je besede predsednika ZSPM Roka Damijan, da so vsi ti ljudje vsebina kmetije on sam pa je embalaža.

  

  

Nagrade vsem ostalim so podelili predsednik ZSPM Rok Damijan, predsednik KGZS Cvetko Zupančič, predstavnik kmetijskih zavarovanj pri zavarovalnici Triglav Aleš Zupan in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Simbolično pa smo tudi mi predsedniku Borutu Pahorju, v zahvalo, podarilo košaro polno izdelkov kandidatov za naziv IMK 2016.

  

  

Prireditvi je sledila pogostitev, tej pa, kakor se za takšno praznovanje spodobi, še ena v dvorani KGZS. Priložnost smo izkoristili za podelitev nagrad, ki so jih podarili: Zavarovalnica Triglav, ki je zmagovalca nagradila z vrednostnim bonom za sklenitev zavarovanj, vse ostale kandidate pa s simboličnimi darili. Podjetji Krpan in Uniccomerce, ki sta prispevali nagrade za največ zbranih všečkov. Simbolično pa je, z steklenico vina in nekaj nasveti, svoje naloge predal tudi IMK 2015, ekološki vinogradnik, Matjaž Frešer.

  

  

Zraven naših podpornikov pa gre največja zahvala prostovoljcem iz vrst podeželske mladine. Da je IMK v svojem kratkem obstoju prerasel iz prireditve v projekt, ki zraven ogledov in icenjevanja kmetij pomeni še snemanje prispevkov in predstavitev v oddaji Ljudje in zemlja, spletno glasovanje, izdelavo in izdajo zbornika… so zaslužni prav oni. 

  

  

fotografije: Primož KatrašnikCopyright © 2016 ZSPM

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Kontaktiraj nas

  • Celovška 43
    1000 Ljubljana
  • 00386/(0)41 664 017
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
ranktrackr.net